13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvansul la creditele ipotecare, minim 15%

Avansul la creditele ipotecare, minim 15%

Creditele de consum vor deveni de marţi mai greu de accesat, în timp ce împrumuturile ipotecare vor fi aproximativ la fel de accesibile, deoarece Banca Naţională a relaxat anumite cerinţe în privinţa acestora,formulând în schimb alte cerinţe.
Regulamentul băncii centrale a fost publicat în Monitorul Oficial la 30 octombrie şi prevede că noile condiţii vor deveni aplicabile la 90 de zile după publicare, adică începând din 31 ianuarie.

Avansul la creditele ipotecare, între 15% şi 25%

In funcţie de moneda în care este acordat creditul, dar şi de cea în care solicitantul încasează veniturile sale, avansul la acest tip de credite variază între 15% şi 25%.

Avansul de 15% este cerut doar celor care solicită un împrumut în lei. Dacă creditul este acordat în valută, avansul solicitat este de 20%, dacă solicitantul are venituri în valuta respectivă sau dacă salariul acestuia este indexat în funcţie de cursul de schimb leu- valuta în cauză. Pentru restul persoanelor, respectiv cele cu venituri în lei, dar care doresc un credit în euro, avansul va fi de 25% în situaţia împrumuturilor în euro şi de 40% pentru alte valute, printre care şi dolarul SUA.

Veştile bune sunt că se conservă suma maximă ce poate fi acordată unui solicitant deoarece BNR nu mai cere băncilor să ţină seamă de scenarii negative care să ia în calcul o posibilă depreciere a cursului de schimb, o potenţiala creştere a ratei dobanzii sau o posibil scădere a veniturilor de natură salarială.

Cerinţele în privinţa pogramului „Prima Casă” nu au fost modificate.

Creditele de consum, pe cel mult 5 ani


Cel mai afectate însă de schimbarea cerinţelor formulate de Banca Naţională sunt creditele de consum. Perioada maximă de acordare a acestora a devenit 5 ani. Acestea se vor putea acorda pe o perioada de cel mult 5 ani, chiar dacă se prezintă o garanţie imobiliară. O durată mai mare de 5 ani se acceptă doar în cazul împrumuturilor în lei, dacă destinaţia acestuia este o investiţie imobiliară. In acest caz vanasul minim este de 40%.

La acordarea creditului de consum bancherii trebuie să ia în calcul o posibilă creştere a cursului de schimb cu până la 52%, o eventuală majorare a ratei dobânzii cu până la 0,6% şi posibile diminuări a veniturilor solicitantului cu 6%, toţi aceşti factori diminuând suma maximă ce poate fi acordată.

La creditele în valută devine obligatorie garanţia reală sau personală, inclusiv de tipul unei asigurări de risc de neplată, la un nivel de 130% din valoarea creditului. Noile cerinţe referitoare la avansul minim sau la durata maximă a unui credit nu se vor aplica în cazul împrumuturilor destinate refinanţării creditelor contractate anterior.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă