În timp ce Europa şi Statele Unite au impus embargouri împotriva guvernului de la Damasc, al cărui răspuns violent la demonstraţiile paşnice pro-democratice a inflamat opinia publică din Vest, Rusia continuă să îl susţină pe Bashar al-Assad, în ciuda poziţiei din ce în ce mai precare a acestuia, după cum relatează agenţia de ştiri Associated Press.
Motivele Rusiei sunt simple, susţine Igor Korocenko, directorul Centrului de Analiză a Comerţului Global de Armament: Rusia este văzută drept unul dintre principalii susţinători ai regimului Assad, indiferent de rezultatul final al conflictului intern din Siria; în acest moment, Kremlinul nu are nimic de pierdut dacă îl susţine pe dictator, şi nimic de câştigat dacă îl lasă să cadă.
De aceeaşi părere este şi Fiordor Lukianov, editorul publicaţiei Rusia în Politica Globală: „dacă regimul Assad este îndepărtat de la putere, aceasta ar însemna şi sfârşitul prezenţei ruse în regiune”, a declarat acesta pentru AP.
Muniţie pentru dictator
Siria oferă Rusiei însă nu numai singura bază navală a statului est-european din afara fostului spaţiu sovietic – ci este, totodată, unul dintre principalii clienţi ai industriei ruse de armament. Iar, spre deosebire de alte state care îşi finanţează achiziţiile de armament prin împrumuturi acordate de Kremlin, Siria plăteşte cash. Săptămâna trecută, Damascul a comandat 36 de avioane de luptă Yak-130, cu o valoare totală de 550 milioane dolari; Igor Korocenko este de părere că acesta este „precursorul unei achiziţii şi mai mari”, Yak-urile urmând să fie folosite pentru a îi pregăti pe piloţii sirieni să zboare pe avioanele MiG-29M şi MiG-35, care urmează să fie achiziţionat în viitor. După ce industria de armament din Rusia a pierdut accesul pe pieţele din Irak şi Libia, importanţa Siriei ca importator de armament a crescut considerabil.
De altfel, la începutul lui ianuarie, o navă rusească care transporta mai multe tone de muniţie către Siria a fost oprită în Cipru sub acuzaţia că ar viola embargoul impus de UE. Moscova a reacţionat furioasă, declarând că nu datorează nimănui nici o explicaţie, deoarece nu a încălcat nici o lege internaţională.
Moscov are mâinile legate
Cu toate acestea, Rusia nu poate face prea multe pentru a îl ajuta pe Assad să se menţină la putere. Deşi Moscova a anunţat că se va opune oricărei rezoluţii ONU care ar sancţiona regimul de la Damasc, Rusia nu va interveni militar în cazul în care vecinii Siriei vor decide să intervină împotriva lui Assad. „Rusia realizează că nu are decât posibilităţi limitate de intervenţie şi că nu va putea juca un rol decisiv”, este de părere Lukianov, iar Ruslan Pukhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiei, afirmă că „dacă Moscova ar merge mai departe, ar risca o confruntare deschisă cu Vestul – iar Rusia nu îşi doreşte asta”.