5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportPragmatismul învinge în PNL: fără demisii! Ce riscă Antonescu

Pragmatismul învinge în PNL: fără demisii! Ce riscă Antonescu

După câteva zile de analiză, liberalii au ajuns, practic, la vorba social-democraţilor: demisia din Parlament nu i-ar încurca decât ca imagine pe democrat-liberali şi colegii lor de coaliţie, în timp ce USL ar avea multe dezavantaje.

Ba chiar ar fi „un dezastru”, după cum spune senatorul PNL Mircea Diaconu, într-un interviu acordat „Ring”. „Regulamentele spun că parlamentele funcţionează cu numărul parlamentarilor existenţi (…) Deci, dacă, teoretic, Parlamentul scade până la 25 de oameni, rămân 25 de oameni în Parlament şi instituţia funcţionează cu jumătate plus unu”, a explicat liberalul.

Cât despre varianta ca puterea să organizeze alegeri parţiale în colegiile pe care le-ar lăsa nereprezentate PNL, PC şi PSD, Diaconu spune că „nu are nici un sens, pentru că ei (puterea – n.r.) ar controla în clipa aceea absolut totul”. Concluzia? „Noi am fi cei mai mari fraieri dacă ne-am da demisia”.

Nu mai departe de luni, liberalii spuneau însă, la unison, că sunt dispuşi să-şi prezinte demisia din Parlament. Unii chiar declarau, pe diferite canale media, că şi-au scris deja demisia şi că depun documentul pe masa preşedintelui Crin Antonescu. Se vorbea luni de peste 20 de liberali care şi-ar fi scris demisiile, inclusiv Mircea Diaconu.

Evident că toată graba liberalilor avea şi o altă explicaţie, în afara dorinţei de a arăta protestatarilor că sunt dispuşi la „sacrificii”: să pună presiune pe social-democraţi şi să-şi consolideze poziţia de „vioară întâi” în USL, poziţie creionată după episodul mitingului de săptămâna trecută.

Grevă parlamentară sau chiul?

„Vom reuşi, probabil, pentru că ne tot gândim, să găsim soluţia blocării lucrărilor Parlamentului, rămânând însă acolo. Nu ca prezenţă fizică, ci ca şi scaune, ca să spun aşa. (…) Deci, suntem în Parlament, dar nu suntem fizic şi atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: şi în comisii, şi în birourile permanente, şi în plen. Neputând lucra, după un interval pe care nu îl ştiu în clipa asta, probabil o să le iasă limba de-un cot, o să fie dezastru”, a explicat tot senatorul PNL Mircea Diaconu tactica USL pentru sesiunea parlamentară care începe la 1 februarie.

Am putea spune că este vorba tocmai de greva parlamentară vehiculată de social-democraţi.

Doar că am putea avea o grevă parlamentară tipic românească: aleşii să beneficieze în continuare de unele drepturi. Diaconu spune că „probabil” vor renunţa la „indemnizaţii, la maşini, la lucruri de tipul ăsta”. Adică, senatorii şi deputaţii opoziţiei ar putea primi în continuare suma forfetară egală cu o indemnizaţie şi jumătate, brută (între 6.000 şi 10.000 lei, după funcţia deţinută de ales).

Această sumă este destinată „exercitării mandatului în circumscripţiile electorale”, adică organizării şi funcţionării cabinetelor parlamentare.

Or, tocmai această activitate de relaţionare, în teritoriu, cu cei care i-au ales, este cel mai adesea ignorată de senatori şi deputaţi, unii nici măcar netrecându-şi pe paginile de internet ale celor două Camere adresa la care funcţionează cabinetul lor.

Cui foloseşte absenţa opoziţiei

Dacă vor lipsi din Birourile Permanente şi din plen, reprezentanţii USL forţează coaliţia la putere la o mobilizare exemplară. Atât. Adică, în condiţiile în care coaliţia deţine majoritatea în Parlament, pot fi luate, teoretic, decizii şi pot fi aprobate proiecte de lege şi în absenţa opoziţiei, atâta timp cât aleşii PDL, UDMR, UNPR şi ai minorităţilor naţionale vin la lucru.

Unele probleme ar putea crea absenţa opoziţiei doar în cazul comisiilor, dat fiind că sunt mai multe comisii în care majoritatea este deţinută de USL.

De asemenea, de o situaţie mai delicată va avea parte puterea, în sesiunea următoare, în Senat. Aici, majoritatea atârna oricum de un fir de păr, iar o dată cu demisia din PDL a lui Iulian Urban, nu este exclus să asistăm la unele răsturnări de situaţie.

Cum poate fi pus în dificultate Crin Antonescu

Dincolo de problemele pe care le-ar putea crea opoziţia puterii în sesiunea următoare, s-ar putea tulbura apele şi în PNL, în condiţiile în care nu toţi liberalii care şi-au anunţat demisia vor accepta să facă pasul înapoi decis de conducerea USL.

De pildă, deputatul Adriana Săftoiu a anunţat deja că nu intenţionează să renunţe la demisie. „Demisia e un act individual, de minimă demnitate şi onoare şi când ai spus că o faci, nu te retragi zicând «Ştiţi, aşa mi-a spus partidul». Atunci, să mă ierte Dumnezeu, ce pot să mai spun când noi zicem că Roberta Anastase sau cutare din PDL răspund la comanda politică?”, a declarat Săftoiu.

Precizările acesteia survin declaraţiei deputatului Ludovic Orban, cum că decizia demisiei sale din Parlament este „irevocabilă”.

Cum cei doi se află de mai mult timp în dizgraţia actualului preşedinte al PNL (acum un an fiind chiar la puţin de excluderea din partid), se pune întrebarea dacă nu este vorba şi de un joc la ofsaid al celor doi.

În altă ordine de idei, într-o situaţie delicată este, ca urmare a răzgândirii liberalilor, şi deputatul Octavian Popa, care şi-a depus demisia luni, dar nu pe masa lui Crin Antonescu, ci direct la Secretariatul General al Camerei.

Cele mai citite

Activitatea stațiilor ITP continuă manual, fără eliberarea imediată a documentelor, anunță RAR

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din cauza unei defecțiuni tehnice survenite joi în camera serverelor, stațiile ITP autorizate pot efectua inspecții tehnice...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă