13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSportFormula 1Academicienii cu epoleți ne costă 980.000 de lei pe an. Academia de...

Academicienii cu epoleți ne costă 980.000 de lei pe an. Academia de Științe ale Securității Naționale are în plan „racolarea“ de noi „specialiști“ în securitate națională

Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) e finanțată de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Membrii ASSN primesc indemnizații pe viață, egale cu salariul mediu pe economie, deși activitatea lor științifică este insignifiantă.

Fosta Academie de Științe Militare, azi Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne și SRI, are în acest moment 21 de membri, printre care George Maior, Dan Mihalache, Vasile Dîncu, Sorin Cîmpeanu sau Adrian Curaj.

Fiecare dintre acești membri primește, pe toată durata vieții, o indemnizație lunară egală cu salariul mediu pe economie. Pentru 2017, ASSN a primit de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, suma de aproximativ 980.000 de lei, exclusiv pentru plata acestor indemnizații. Informația a apărut pe pagina de Facebook a parlamentarului PMP Robert Turcescu și a fost confirmată pentru „RL“ de secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, Petru Andea. „Suma primită de membrii ASSN nu poate depăși valoarea salariului mediu, adică în jur de 2.400 de lei pe lună. Dacă suma primită în 2017 e mai mare, raportată la valoarea maximă a indemnizației și numărul de membri, înseamnă că ASSN are în plan cooptarea de noi membri“, a declarat Petru Andea.


Citește și:  Fabricile de doctorate s-au autoevaluat și doar Oprea e vinovat! Serviciul Român de Informații se dezice de fostul vicepremier, considerat sursa plagiatelor. Rapoartele școlilor doctorale de la Apărare, Poliție și SRI sunt ilogice, laudative și pline de greșeli l DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Școlile doctorale de la Apărare și Poliție refuză să admită că au probleme majore de etică academică și ascund plagiatele grosolane sub preș. Mai mult, în autoevaluările pentru 2016, profesorii acestor instituții mint cu nerușinare, se laudă cu fleacuri și chiar fac greșeli gramaticale demne de analfabeți. Excepție face școala doctorală a SRI, care recunoaște parțial lipsa integrității științifice… citește mai departe aici … 


De menționat că în statutul Academiei de Științe ale Securității Naționale, publicat în Monitorul Oficial în ianuarie 2014, la art. 14, aliniatul 1, se spune că „finanțarea (ASSN – n.r.) se asigură din venituri proprii“, deși se pot accepta și „donații, sponsorizări sau alte surse de finanțare“. În acest caz, „alte surse de finanțare“ au venit de la stat, care a modificat legea, astfel încât ASSN să fie finanțată de la buget, prin Ministerul Educației.

Dan Mihalache, indice zero

Problema este că, deși costă statul 980.000 de lei pe an, academicienii ASSN au o activitate științifică irelevantă, cu un indice h-Google Scholar, cel care măsoară „valoarea academică“, insignifiant.  „Dacă psihologii măsoară inteligenţa printr-un indicator, numit coeficient de inteligență (IQ), scientometria măsoară «consacrarea academică» prin intermediul indicelui Hirsch (h). Indicele h măsoară productivitatea științifică, pe baza numărului de lucrări știinţifice citate”“ explică profesorul universitar Marian Zulean, de la Facultatea de Administrație și Afaceri, din cadrul Universității București, într-un articol publicat pe site-ul contributors.ro.

Profesorul Zulean a calculat indicele h-Google Scholar fiecărui membru ASSN și a făcut o comparație cu indicele unor cercetători internaționali în domeniul securității. Indicele membrilor ASSN sunt ridicole, cele mai multe fiind 0, 1 sau 2, cele mai mari fiind cele obținute de Adrian Curaj (8) și Gheorghe Bărbulescu (7). Dan Mihalache, de pildă, are indice 0, iar Sorin Cîmpeanu, 1.

De partea cealaltă, cel mai slab cotat cercetător internațional are un indice h-Google Scholar 13, iar cel mai bine cotat, 141.

„«Academicienii» noștri au o producție științifică insignifiantă, indicele h cumulat fiind 59, cât al unui singur cercetător internațional (Barry Buzan). (…) O a doua observație este că mai mult de jumătate dintre academicieni, au indice 0 sau 1, mediana întregii academii fiind 2. Un simplu departament de științe sociale al Universității din București are o mediană de 8. Nu văd cum ar putea fi considerat «autor consacrat» cineva cu indice h egal cu 0 (cazul ambasadorului României în Marea Britanie și fost consilier prezidențial, Dan Mihalache, sau al vicepreședintelui ASSN, Florin Moisescu)“, notează Marian Zulean. 

Lista membrilor ASSN

Gheorghe Bărbulescu

Viorel Buță

Gheorghe Calopăreanu

Dan Victor Cavaropol

Sorin Cîmpeanu

Adrian Curaj

Vasile Dîncu

Adrian Iacob

Niculae Iancu

Dan Mihalache

Ion Mitulețu

Gabriel-Florin Moisescu

Florin Neacșa

Gheorghe Popa

Cristian Popescu

Remus Pricopie

Gheorghe Toma

Petru Țăgorean

George Țical

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă