Cea mai importantă bancă cu capital majoritar românesc, Banca Transilvania, care este, totodată, singura cu sediul central în Cluj, trece printr-o schimbare majoră la nivelul conducerii de vârf. Directorul general al Băncii Transilvania, olandezul Robert Rekkers, şi-a dat demisia. Locul său va fi luat tot de un bancher străin, Peter Franklin, potrivit preşedintelui Băncii, Horia Ciorcilă. „Îi mulţumesc lui Robert Rekkers, în numele meu, al membrilor Consiliului de Administratie şi al acţionarilor, pentru contribuţia sa, timp de peste nouă ani, la ceea ce înseamnă azi Banca Transilvania (BT). A fost, cu siguranţă, un factor esenţial al succesului BT”, a spus Horia Ciorcilă.
Numirea noului director al fost aprobată de Consiliul de Administraţie al băncii clujene. Mandatul lui Peter Franklin va începe din data de 1 februarie, iar acesta va fi, deocamdată, director interimar. Bancherul englez Peter Franklin este membru al Consiliului de Administraţie al băncii clujene din anul 2010, când a fost desemnat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania, potrivit www.clujtoday.ro. „Peter Franklin are o experienţă de 37 de ani în domeniul financiar-bancar, în companii de prestigiu cum ar fi General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank, lucrând atât în Asia, cât şi în Europa. Este absolvent al Oxford University”, spun reprezentanţii biroului de presă al băncii clujene. La rândul său, Horia Ciorcilă, a afimat că „Îi spunem bun-venit lui Peter Franklin în noua sa poziţie în cadrul băncii noastre. În calitate de membru al Consiliului de Administraţie al băncii, s-a remarcat prin know-how şi implicare. Sunt convins că vom face echipă bună şi de acum înainte, pentru a continua dezvoltarea Băncii Transilvania”, a spus Horia Ciorcilă.
Ce lasă în urmă Rekkers
Robert Rekkers a condus Banca Transilvania în ultimii nouă ani. Mandatul bancherului olandez a fost, iniţial, pentru patru ani, însă el i-a fost prelungit de trei ori. Rober Rekkers a spus că intenţionează să se dedice unor proiecte personale. „Cu siguranţă, Banca Transilvania va ocupa un loc aparte în cariera mea şi sunt mândru de rezultatele obţinute aici. Mi-a plăcut mai ales spiritul antreprenorial pe care l-am întâlnit la BT şi mă bucur că banca a devenit una dintre cele mai mari instituţii bancare din România. Am încredere în Banca Transilvania, în rolul ei tot mai important pe piaţă. Puterea ei vine din interior, datorită acelei echipe de succes cu care am avut plăcerea să lucrez atâţia ani”, a spus Robert Rekkers.
Dezvoltare şi vânzare
Mandatul de nouă ani al lui Robert Rekkers s-a concretizat în consolidarea şi expansiunea Băncii Transilvania, care a ajuns să activeze şi în străinătate, inclusiv în Cipru. De asemenea, tot în mandatul său, Bank of Cyprus a devenit unul dintre cei mai importanţi acţionari ai BT. Un alt element a fost lansarea Grupului Financiar BT, care a inclus banca clujeană, companii de brokeraj, companii de asigurări şi fonduri de pensii private. Însă Banca Transilvania şi-a vândut subsidiara BT Asigurări, precum şi participaţia de 25 la sută din Asiban companiei franceze Groupama. De asemenea, fondul de pensii private lansat de BT împreună cu olandezii de la Aegon a fost preluat, până la urmă, de Aegon. Alte companii, precum BT Asset Management şi BT Securities rămân printre cele mai importante de pe Bursa de Valori Bucureşti.