15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialNewt Gingrich l-a zdrobit pe Mitt Romney în Carolina de Sud

Newt Gingrich l-a zdrobit pe Mitt Romney în Carolina de Sud

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a reuşit să recupereze spectacuulos diferenţa care îl separa de principalul favorit în ultima săptămână şi a câştigat de o manieră categorică alegerile primare din statul Carolina de Nord pentru nominalizarea la candidatura republicană la prezidenţiale.

Cu o săptămână în urmă, campania lui Gingrich părea să îşi trăiască ultimele zile, după ce acesta a ieşit al cincilea cu 9,4% din voturi în New Hampshire şi se afla la zece procente în urma lui Mitt Romney în sondaje în Carolina de Sud. O serie de factori printre care scandalul legat de taxele lui Romney, o bună prestaţie în dezbaterile televizate şi retragerea din cursă a guvernatorului de Texas, Rick Perry, care a anunţat că îl susţine pe Gingrich, i-au dat aripi fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a obţinut 40% din voturi, la mare distanţă de Romney (28%), de fostul senator Rick Santorum (17%) şi de congressman-ul de Texas, Ron Paul (13%).

Mai mult, Gingich a câştigat toate districtele şi în rândurile tuturor categoriilor sociale şi a reuşit în acest fel să îşi adjudece toţi delegaţii la Convenţia Republicană ai statului Carolina de Sud. În prezent, Gingrich este candidatul cu cei mai mulţi delegaţi şi dacă va reuşi să îşi consolideze poziţia în Florida, unde sunt prevăzute alegeri primare pe 31 ianuarie, s-ar putea desprinde în favorit. Potrivit RealClearPolitics, în medie sondajele îi dau un avans confortabil lui Romney – 40,5% contra numai 22% cu cât este cotat Gingrich, dar nu este mai puţin adevărat că întreaga cursă s-a resetat şi că şansele lui Newt Gingrich s-au îmbunătăţi considerabil.

Newt Gingrich a fost luat prin surprindere de o serie de atacuri televizate lansate de campania lui Romney în Iowa şi New Hampshire dar şi-a revenit în Carolina de Sud. Unul din aşa numitele comitete de sprijin (Super PAC) al lui Gingrich a lansat un film de jumătate de oră în care ataca performanţele lui Romney în fruntea fondului de investiţii Bain Capital. În Florida, este de aşteptat ca această campanie negativă să continue cu şi mai multă violenţă de ambele părţi. Gingrich are şi el destule schelete în dulap legate de corupţie, tafic de influenţă, lobby, şi nu în ultimul rând, de multiplele sale căsătorii eşuate.

Dacă această cursă nu se va încheia curând iar seria de atacuri va continua, candidaţii Partidului Republican riscă se se distrugă reciproc înainte de a avea şansa de intra în competiţie cu Barack Obama şi formidabilul aparat pus de Partidul Democrat în slujba realegerii acestuia. După primele alegeri parţiale, favoriţii republicani par slabi şi vulnerabili în faţa lui Obama.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...
Ultima oră
Pe aceeași temă