6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCum au ocupat ruşii Balcanii

Cum au ocupat ruşii Balcanii

Dacă la sfârşitul anilor ’90 Muntenegru era ţinta dezvoltatorilor imobiliari din Marea Britanie şi Irlanda, precum şi o destinaţie de vacanţă populară în rândurile cetăţenilor sârbi, începând din 2000 aceştia au început să dispară din peisaj, locul lor fiind luat rapid de investitorii ruşi. „Începând cu acea perioadă, 75% din proprietăţile vândute anual au fost cumpărate de către aceştia”, declară pentru Novaia Gazeta Ivan Daşicev, de la agenţia imobiliară Montenegro Prospects. 

Astăzi, marginile autostrăzilor din mica ţară balcanică sunt împânzite cu anunţuri imobiliare în limba rusă – care domină şi discuţiile animate din multe cafenele sau de pe terasele hotelurilor recent clădite, iar primul panou publicitar asupra căruia cad privirile turiştilor care coboară din avion pe aeroportul din capitala Podgorica este, desigur, tot în rusă: „Vino unde eşti plăcut!”, spune acesta.

Deşi Bulgaria şi Spania continuă să conducă în topul investitorilor ruşi, Muntenegru se află de mai mulţi ani pe locul trei – ceea ce nu este de mirare: un litoral superb, un sector turistic care creşte rapid, absen’a vizelor, preţurile încă mici ale proprietăţilor imobiliare precum şi costurile de viaţă scăzute fac  din statul balcanic o ţintă interesantă pentru turiştii ruşi. Conform portalului de ştiri Digital Journal, în august 2011, luna de vârf a sezonului turistic, peste 20% din cei 455.000 de vizitatori ai ţării au fost cetăţeni ruşi. Aceştia invadează în fiecare an staţiunea de vacanţă Budva (cunoscută şi sub numele de Mica Rusie) – unde au fost înfiinţate o şcoală rusească şi o revistă glossy pentru turişti, iar postul local de televiziune transmite o emisiune de ştiri în limba rusă.

Parlamentarii cumpără terenuri în „grădina botanică”

Ancheta cotidianului Novaia Gazeta, realizată împreună cu Proiectul de Raportare a Crimei Organizate şi Corupţiei (OCCRP), a scos la iveală identităţile unora dintre proprietarii ruşi. În multe cazuri, aceştia sunt parlamentari, birocraţi sau angajaţi ai unor companii de stat, ceea ce trezeşte suspiciuni asupra surselor de finanţare a achiziţiilor. Astfel, 50% dintr-un apartament aflat la ultimul etaj al unui complex de locuinţe de lux îi aparţine lui Liubov Sliska, vicepreşedintele Dumei de stat şi totodată vicepreşedintele partidului Rusia Unită şi membru al comisiei de buget a Dumei pentru Apărare şi Securitatea Statului. Cealaltă jumătate a apartamentului îi aparţine soţului acestia, fost judecător la Curtea Regională din Moscova.  Novaia Gazeta subliniază că Sliska este unul dintre puţinii parlamentari ai cărei declaraţie de venituri nu a fost încă făcută publică pe siteul Dumei de Stat.

În oraşul Herceg Novi, numit şi „grădina botanică a Muntenegrului”, unul dintre cei mai importanţi proprietari de terenuri este compania MVE Adriatika; aceasta deţine, printre altele, 57.700 metri pătraţi de teren – şi aparţine lui Evgheni Şlihkov, membru al Dumei din regiunea Saratov şi secretar al partidului Rusia Unită, şi fiului acestuia, Stanislav, politician local în districtul Engels şi, de asemenea, membru al Rusiei Unite.

O altă companie de dezvoltare imobiliară este Aurora Development, care deţine terenul pe care a fost construit un complex imobiliar. Fondatorii firmei sunt cinci ruşi, dintre care patru sunt sau au fost angajaţi ai ministerului de Finanţe. Unul dintre ei este vicedirectorul departamentului pentru Datorii de Stat, altul a fost directorul departamentului juridic iar al alţi doi au fost vicedirectorii aceluiaşi departament.

Diamante şi Gazprom

Alţi posesori de terenuri şi case sunt Serghei Ulin, preşedintele Camerei Industriei de Diamante şi vicepreşedintele companiei de extragere a diamantelor ALROSA, la care statul deţine 83% din acţiuni; Ulin are o vilă de 175 metri pătraţi şi un teren de 7.800 mp în satul Trebesinj.

Ultimul nume de pe lista publicată de Novaia Gazeta este cel al soţiei lui Valeri Kaniuka, vicedirectorul general al companiei Gazprom Komplektatsija, care livrează Gazpromului 80% din materialele de construcţie pentru reţeaua de gazoducte. Aceasta deţine jumătate dintr-un teren de 5.000 mp în satul Milovici, situat în golful Tivat.

Deşi Novaia Gazeta recunoaşte că lista nu conţine nume cunoscute din Kremlin sau Duma, mulţi dintre liderii ruşi preferând şi permiţându-şi să îşi petreacă vacanţele pe Coasta de Azur sau în Sardinia, autorii anchetei atrag totuşi atenţia asupra unui fapt: o asemenea concentrare de putere, chiar şi la nivel mediu, este cel puţin intrigantă. Iar cititorii ziarului moscovit care vor şi ştiu să citească printre rânduri, vor trage probabil propriile concluzii.

 

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă