13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCFR Călători renunţă la concedierile programate

CFR Călători renunţă la concedierile programate

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători (CFR Călători) a renunţat pentru moment la concedierea a 1.050 de angajaţi, au declarat ziarului România Liberă surse din cadrul companiei. Informaţia retragerii notificării a fost confirmată de sindicate.

Purtătorul de cuvânt al CFR Călători, Alina Predescu, a confirmat informaţia, adăugând însă că societatea nu a renunţat la disponibilizări, ci doar a amânat momentul. Motivul oficial este vizita pe care o va face FMI în România. Argumentul este discutabil deoarece chiar instituţia mondială impusese restructurarea companiei şi, implicit, îşi dăduse astfel avizul asupra disponibilizărilor. In absenţa unei rectificări bugetare, concedierile vor avea loc mai devreme sau mai târziu, deoarece bugetul CFR Călători pe 2012 prevedere micşorarea fondului cu salariile cu suma cuvenită celor 1.050 de salariaţi.”Aplicarea măsurii de concedieri colective (…) se amână pentru o dată care va fi comunicată ulterior”, spune CFR Călători într-o adresă trimisă miercuri Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti (ITM Bucureşti).

Rodrigo Maxim şef al sindicatului CFR Călători spune că, oricum dacă conducerea firmei ar fi continuat cu disponibilizările ar fi avut loc o grevă pe calea ferată. Aceasta ar fi cuprins nu doar societatea în cauză ci şi celelalte companii importante, respectiv CFR SA şi CFR Marfă, deoarece sindicatele au semnat zilele trecute un pact prin care se angajează să fie solidare unele cu altele.

 Angajaţi şi daţi afară în aceeaşi zi

 In plus concedierile ar fi fost ilegale, spune sindicalistul. El explică că anul trecut conducerea CFR Călători a decis restructurarea companiei prin reducerea numărului de regionale de la opt la patru. In urma unor acţiuni în justiţie intentate de sindicate s-ar revenit la numărul de opt regionale. Concedierea celor aproximativ 1.050 de angajaţi ar fi presupus mai întâi angajarea tuturor salariaţilor pe noile structuri şi concomitent concedierea celor 1.050 de salariaţi, fără o evaluare prealabilă, ceea ce ar fi fost ilegal.

Intrebat care crede a fi principalul motiv pentru care CFR Călători a renunţat la concedieri, respectiv mişcările de protest din aceste zile sau dificultatea juridică a concedierilor, Rodrigo Maxim a spus: „Cred că a contat primul motiv, dar în bună măsură au înţeles că este ilegală concedierea şi că am avea câştig de cauză în instanţe”.

Conducerea sindicatelor şi a companiilor de cale ferată au avut zilele trecute întâlniri cu ministrul Anca Boagiu şi aceasta a înţeles că aceste concedieri nu pot fi făcute, afirmă sindicalistul.

Sindicaliştii vor discuţii cu FMI

Deoarece CFR Călători e pe lista societăţilor a căror monitorizare şi eficientizare a fost solicitată Guvernului de către FMI, sindicaliştii vor să se întâlnească cu conducerea delegaţiei la viitoarea vizită a acesteia în România, programată pentru finele lunii. Ei susţin că prin politica sa FMI distruge CFR Călători. Instituţia ar interzice CFR Călători investiţii în automotoare şi rame electrice, mijloace prin care cheltuielile cu motorina ar scădea de zece ori. Rodrigo Maxim mai acuză statul că an de an mai reduce câte puţin subvenţiile la calea ferată aruncând CFR Călători şi CFR în postura de datornici, precum şi retragerea companiei de pe anumite rute, în favoarea operatorilor feroviari privaţi. Aceştia sunt subvenţionaţi şi ei de stat, chiar mai mult decât CFR Călători. Societăţii i s-a impus să nu mai meargă cu câte patru trenuri pe o rută pentru ca statul să economisească banii de subvenţii, iar acum privaţii care au preluat rutele fac 14 curse pe zi cu trenurile goale, dar primesc ei acele  subvenţii”, acuză Rodrigo Maxim. In 2012 CFR Călători renunţă să mai opereze 23 de relaţii cu o lungime totală de 950 de kilometri, dintre care o bună parte au şi fost deja închiriate de către operatorii feroviari privaţi.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă