Activiştii pentru libertatea internetului, în ale căror rânduri se găsesc şi companii ca Facebook, Google sau Twitter (deşi acestea au în vedere în primul rând interesele lor financiare) au înregistrat o primă victorie în lupta lor împotriva unui proiect de lege numit SOPA (Legea împotriva Pirateriei Online), după ce Eric Cantor, liderul Republicanilor din Congresul Statelor Unite, a anunţat că nu va supune legea la vot înainte de a obţine un consens asupra ei.
SOPA ar obliga furnizorii de internet şi motoarele de căutare să blocheze accesul la anumite siteuri, iar companiile care operează plăţi online şi care intermediază vânzarea de reclame ar putea fi silite să încheie legăturile de afaceri cu portaluri bănuite de activităţi ilegale. Conform cotidianului american The Wall Street Journal, oponenţii legii consideră că aceasta este formulată atât de vag încât ar putea afecta nu numai siteuri de piraterie din afara Statelor Unite, ci şi pagini de internet americane al căror conţinut este complet legal. Noua legislaţie ar permite Departamentului Justiţiei să blocheze domenii de web sau unele rezultate ale motoarelor de căutare.
Obama, de partea industriei internetului
Casa Albă şi-a declarat opoziţia faţă de SOPA într-un comunicat de presă, afirmând că „trebuie să evităm crearea unor noi riscuri pentru siguranţa online şi, de asemenea, nu putea schimba arhitectura de bază a internetului”. De asemenea, se constată că „încercarea de combatere a pirateriei online nu trebuie să ducă la cenzurarea activităţilor legale sau să îngrădească posibilităţile de inovare ale companiilor”. Conform cotidianului Washington Post, Casa Albă a cerut ca la crearea legii să participe nu numai politicieni, ci şi furnizori de internet şi conţinut online – care să propună măsuri voluntare şi metode noi de combatere a pirateriei.
Cu toate că opoziţia Casei Albe şi anunţul lui Cantor vor duce cel mai probabil la rescrierea SOPA, fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, şi-a menţinut decizia de a închide versiunea în limba engleză a enciclopediei online pentru 24 de ore în semn de protest, începând de miercuri dimineaţă. În locul unei baze de date cu peste 3,8 milioane de articole, vizitatorii vor vedea numai un mesaj al lui Wales, în care acesta îi va ruga să contacteze Congresul american şi să îşi exprime susţinerea pentru libertatea internetului. „Vreau să le topim centralele telefonice şi să trimitem Washingtonului un mesaj cu adevărat mare”, a scris Wales pe contul său de Twitter.
Wikipedia se află pe locul şase în clasamentul celor mai vizitate siteuri, iar protestul lui Wales va fi susţinut şi de alte siteuri precum Reddit sau Boing Boing.
Argumentele Hollywoodului
Industriile de film şi televiziune din Statele Unite, care sunt principalii susţinători ai legii, nu îşi vor pune însă armele în cui; din punctul de vedere al acestora, nu numai competitivitatea lor este în joc, ci viitorul întregii lor branşe. Conform Wall Street Journal, acestea „se tem că pirateria ar putea zădărnici încercările aflate încă la început de a îi face pe consumatori să plătească pentru conţinutul online”. Un exemplu oferit de cotidianul american este cel al canalelor de televiziune care oferă utilizatorilor posibilitatea de a urmări, online, seriale sau emisiuni contra cost – un sistem care ar putea fi subminat de siteurile-pirat. „Nu putem concura cu ofertele gratuite”, este citat Rick Cotton, un manager al postului de televiziune NBC Universal.
Cel mai vehement atac la adresa declaraţiei Casei Albe a venit din partea lui Rupert Murdoch, proprietarul News Corporation, al doilea cel mai mare conglomerat media din lume. În mai multe mesaje de pe contul său de Twitter, Murdoch a afirmat că „Obama s-a dat de partea boşilor din Silicon Valley, care îi ameninţă pe toţi creatorii de software cu pirateria. Piratul-şef este Google, care transmite filme gratuite pe propriul site şi vinde spaţii de reclamă în jurul lor. Nu este de mirare că aruncă milioane ca să îşi facă lobby”.
Având în vedere miza care este în joc pentru ambele părţi, este mai mult decât probabil că acesta nu are să rămână ultimul capitol din cearta pentru – şi împotriva – SOPA.