17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialMinte de protestatar violent: “Îl răsturnăm pe preşedintele-dictator ca să obţinem certificate...

Minte de protestatar violent: “Îl răsturnăm pe preşedintele-dictator ca să obţinem certificate de revoluţionar”

Geamuri sparte, un magazin de telefoane mobile devastat, staţii de autobuz distruse, gardurile metalice care mărgineau bulevardele – smulse, buticuri şi o maşină – incendiate. Doar un singur acuzat oficial pentru incendiere: Mihai Căpăţănă, pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă. De asemenea, alte nouă persoane sunt reţinute pentru audieri, 36 au dosare penale, iar 257 au primit amenzi pentru tulburarea liniştii publice. În plus, criminaliştii lucrează la identificarea altor actori violenţi, filmaţi de ofiterii DGIPI, serviciul secret al Internelor.

Majoritatea tinerilor violenţi sunt membri ai unor galerii de fotbal, la care au aderat si membrii ai găştilor de cartier: adolescenţi şi tineri fără ocupaţie, precum şi grupuri de interlopi, mai toţi cu antecedente penale. Dintre suporterii de fotbal, până în prezent au fost identificaţi membrii ai galeriilor Dinamo, Steaua şi Petrolul Ploieşti. Ei au acţionat organizat: grupuri de 5-10 aruncau simultan, din mai multe zone, pietre, obiecte contondente şi chiar sticle incendiare, după care se retrăgeau la fel de rapid. Pentru coordonarea mişcărilor se sfătuiau pe străzile lăturalnice, după care grupurile se despărţeau pentru a ataca, din nou simultan, din mai multe zone. Această strategie i-a zăpăcit pe jandarmi, care nu mai ştiau unde să îşi plaseze dispozitivele pentru a-i captura pe cei mai agresivi. N-au prea reuşit; i-au reţinut doar pe adolescenţii imprudenţi, care din teribilism s-au apropiat (pentru a sfida) de forţele de ordine. Însa, mai mult ca sigur vor fi identificaţi şi principalii actori ai violenţelor deoarece între „ultraşi” s-au infiltrat şi ofiţeri în civil care le-au filmat feţele cu camere ascunse in palmă.

În timp ce ne aflam în apropierea ultraşilor şi înainte ca aceştia să înceapa un nou atac, un „îndrumător” i-a îndemnat: „Haideţi să-l dăm jos pe dictatorul Băsescu, că ne dau certificate de revoluţionar!”

Un fost sef de galerie dezvaluie organizarea suporterilor violenţi

Potrivit unui fost şef de galerie care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ultraşii sunt organizatţ pe peluze (nord/sud) si pe disponibilităţile spre agresivitate, gruparea „ultra” (a „puritanilor”) fiind cea mai violenta, urmată de cea a „tismănarilor” (a „corciturilor”). La fiecare galerie, în componenţa poreclelor grupurilor de suporteri intră şi partea care dă blazonul galeriei. Pentru Dinamo sunt „câinii roşii”, pentru Steaua – „armata ultra”, pentru Rapid – ” vulturul visiniu”, pentru Petrolul Ploieşti – „lupii galbeni”, pentru Universitatea Craiova în poreclele grupărilor intra „lions” (leii-nn), cei mai blânzi fiind „blue lions”. Potrivit sursei noastre, „cei din provincie, ca şi bucureştenii, au acţionat pe străzile Capitalei pentru că au fost chemaţi de unii liderii politici. Ei atât au aşteptat: să sune goarna. Unii au făcut-o pentru că li s-a promis ceva, alţii din teribilism. Ei sunt obşnuiti să lupte cu jandarmii pentru că au facut-o de atâtea ori, mai ales când nu au fost lăsaţi pe stadioane. Şi foarte putţni au fost prinşi pentru că se pricep: atacă simultan şi rapid din mai multe părti şi se retrag la fel de repede. Au învăţat să-şi acopere feţele pentru a nu fi identificaţi. Duminică seara au avut şi avantajul străzilor largi, a bulevardelor din centrul Capitalei. Nu cred că au fost prinsi şefii, ci doar fraierii, care au vrut să se dea mari şi s-au apropiat de jandarmi”.

Sursele noastre susţin că în Capitală au fost şi suporteri de la Universitatea Craiova şi din Braşov.

Aseară în Piaţa Universităţii au protestat paşnic mai mulţi revolutionari. Precizăm ca duminică seara nu am văzut ca revoluţionarii să acţioneze violent. Câţiva dintre membrii Asociatţei 21 Decembrie Bucureşti erau spectatori pe peluza din faţa Teatrului Naţional, iar alti câţiva, de la Federala lui Bebe Ivanovici, strigau lozinci antiprezidenţiale în Piaţa Universităţii, iî apropierea jandarmilor. Mult mai agresivi au fost revoluţionarii de la Braşov, în frunte cu şeful lor Dorin Lazar Maior, filmaţi dând foc portretelor preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc. Ei sunt supăraţi pentru că, începând cu luna ianuarie, nu au mai primit indemnizaţia de revoluţionar de 30 de milioane de lei vechi.

Comunicatul Parchetului

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări faţă de inculpatul CĂPĂŢÂNĂ MIHAI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Totodată, procurorii acestei unităţi de parchet au dispus reţinerea inculpatului pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat, în cursul zilei de astăzi, instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Din primele cercetări efectuate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că inculpatul a participat alături de alte persoane rămase neidentificate până în acest moment, în data de 15.01.2012, la incendierea unor bunuri aparţinând domeniului public, din zona intersecţiei străzilor Cantemir cu Mărăşeşti.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă