Iubitorii filmului Star Wars au primit o veste bună: după ce s-a demonstrat faptul că unele planete cu doi sori pot fi asemănătoare Terrei, un nou raport subliniază faptul că în galaxia noastră pot exista milioane de planete „Tatooine”, denumite astfel după planeta cu doi sori din serialul Star Wars.
Lumile cu doi sori sunt un lucru obişnuit în Univers şi pot reprezenta o nouă clasă de planete, numite „circumbinare”, au declarat experţii din cadrul unei reuniuni a Societăţii Astronomice Americane din Texas, SUA, care a avut loc miercuri,11 ianuarie. Concluziile se bazează pe detectarea a două planete gazoase gigantice, Kepler-34b şi Kepler-35b, fiecare gravitând în jurul unei perechi de stele care se menţin apropiate una de cealaltă datorită forţei de gravitaţie. Până în prezent, o singură planetă circumbinară era cunoscută: Kepler-16b, relatează National Geographic.
Cel puţin 750 de planete în Calea Lactee
Toate cele trei descoperiri au fost făcute de către experţii NASA cu ajutorul telescopului spaţial Kepler, care se află pe orbita Pământului. Cercetătorii au descoperit peste 750 de planete, aflate în afara sistemului nostru solar, prin observarea golurilor de lumină care apar atunci când o planeta se interpune între Pământ şi steaua în jurul căreia gravitează. „Cele două planete proaspăt descoperite demonstrează faptul că planeta Kepler-16b nu este o ciudăţenie a naturii”, a declarat William Welsh, autorul principal al studiului, care a fost publicat de către revista Nature.
Milioane de planete cu doi sori în galaxia noastră
Cele trei planete cu doi sori le oferă cercetătorilor posibilitatea de a calcula câte astfel de planete pot exista în galaxia noastră. Pentru efectuarea calculelor, echipa a ţinut cont de mai mulţi factori-cheie. Din cele 750 de planete cunoscute în afara sistemului nostru solar, trei dintre ele au doi sori. În „câmpul vizual” al telescopului Kepler există de şapte ori mai multe planete decât acesta poate detecta. Deoarece metoda de detectare utilizată necesită interpunerea unei planete între telescop şi steaua în jurul căreia gravitează, cele mai multe dintre planete trec nedetectate. Studiile recente permit cercetătorilor o estimare a numărului de planete din Calea Lactee.
Concluzia?
„Putem estima o limită inferioară de milioane de astfel de planete în galaxia noastră”, a declarat Welsh, un expert astronom de la Universitatea de Stat din San Diego, California. „Faptul că planetele circumbinare nu sunt rare înseamnă că naturii îi place să formeze planete în jurul a două stele, chiar dacă mediul în care se află este unul foarte dinamic şi haotic. Iar mai multe planete înseamnă mai multe şanse ca unele dintre acestea să fie asemănătoare Pământului”, a declarat cercetătorul.
Noi ţinte în căutarea vieţii
Indiferent cât de stabile sunt cele trei planete pe orbitele lor, acestea nu vor putea susţine niciodată viaţa, din cauza faptului că sunt planete gazoase şi se află în afara zonelor locuibile, unde ar fi primit căldură suficientă pentru a deţine apă în stare lichidă, esenţială pentru existenţa vieţii.