Holger G. a fost unul dintre cei care au sprijinit celula ne-onazista Zwickau, suspectată de uciderea a cel puţin 10 persoane. Holger a fost arestat în noiembrie şi, spre deosebire de singurul său „coleg” care a supravieţuit, este dispus să coopereze cu anchetatorii. Declaraţiile sale oferă o imagine clară asupra activităţilor desf[;urate în timpul petrecut în ilegalitate.
La data de 19 mai 2011, trecutul lui Holger l-a ajuns din urmă. Trei vechi cunoştinţe stăteau în faţa casei lui din micul orăşel Lauenau din Saxonia Inferioară. Aceştia erau Uwe Bohnhardt, Uwe Mundlos şi Beate Zschape, un trio de neo-nazişti cunoscuţi, în prezent, ca fiind celula Zwickau, despre care se presupune că au ucis cel puţin 10 oameni între anii 2000 şi 2007. Au apărut din senin şi aveau nevoie de ajutorul său, relatează spiegel.de.
De data aceasta, ei aveau nevoie de un nou paşaport pentru Bohnhardt. Acesta îl cunoştea pe Holger din Jena, un alt fief neo-nazist, şi i-a folosit identitatea timp de ani de zile. Pentru că cei doi bărbaţi semănau aproape perfect, Holger i-a furnizat prietenului său o întreagă serie de documente, inclusiv cărţi de identitate, asigurare de sănătate, un permis de conducere şi un card de membru într-o asociaţie automobilistică. Cu toate acestea, Holger nu mai părea dispus să-l ajute. Însă cei trei i-au spus, cu fermitate, că nu vor renunţa la planurile lor şi că, dacă i-a ajutat timp de 10 ani, acum era prea târziu pentru a se răzgândi. Holger s-a tuns scurt, şi-a pus ochelarii lui Bohnhardt şi a făcut o fotografie pentru paşaport într-un studio din apropiere.
Trăgând o linie privind trecutul său
După o jumătate de an, Bohnhardt şi Mundlos zăceau morţi într-o rulotă din Eisenach. Aparent, Mundlos l-a împuşcat pe Bohnhardt, după care s-a sinucis. Beate Zschape a aruncat în aer apartamentul în care cei trei s-au ascuns, dar s-a predat după câteva zile. Cu toate acestea, ea a refuzat să coopereze cu anchetatorii.
Din luna noiembrie, Holger se află în arest preventiv şi speră să încheie socotelile cu trecutul său. Prin urmare, el este unul dintre martorii cheie, fiind singurul care poate oferi informaţii despre perioada care a urmat primei crime săvârşite de celula Zwickau în anul 2000. Mărturiile lui Holger acuză din ce în ce mai mult o persoană care pare ştie mult mai multe lucruri legate de activităţile celulei neo-naziste decât şi-ar dori fostul său partid politic. Acest om este Ralf Wohlleben, unul dintre foştii lideri ai Partidului Naţional Democrat de extremă-dreapta şi susţinător al grupului extremist.
Întâlniri clandestine
Potrivit declaraţiilor lui Holger, Wohlleben i-a cerut bani pentru Böhnhardt, Zschäpe şi Mundlos, la scurt timp după ce aceştia s-au ascuns de autorităţi. Wohlleben a declarat că este vorba de o chestiune legată de onoarea naţională. La urma urmei, cei cinci erau prieteni apropiaţi începând cu anii ’90.
Holger i-a dat atât cât a putut: 3000 de mărci germane (1.533 de euro). Însă Wohlleben nu a fost mulţumit. După un timp, în 2000 sau 2001, acesta s-a întors cu o cerere şi mai consistentă: şi-ar face Holger un paşaport pentru a i-l oferi lui Bohnhardt? Când el a fost de acord, a primit de la Wohlleben un număr secret de telefon cu ajutorul căruia îi putea contacta pe cei trei.
Pentru prima fotografie de paşaport, Holger a trebuit să poarte mustaţă şi ochelari. Documentul a fost înmânat în timpul unei întâlniri clandestine în gara Zwickau. Cei trei i-au oferit senzaţia că a făcut o faptă eroică.
Documentele aflate la dosar atestă faptul că Holger s-a aflat în legătură şi cu părinţii celor trei fugari.
Un pistol într-o geantă
Paşaportul nu a fost singurul favor făcut de Holger celulei neo-naziste. Wohlleben i-a cerut să transporte o geantă de mână la Zwickau în 2001 sau 2002. În interiorul genţii se afla un sac de pânză în care se afla un pistol, fără ca Holger să ştie de unde provenea acesta. Wohlleben i-a spus că e mai bine să nu ştie ce voiau să facă cei trei cu un pistol. Când s-a întâlnit cu fugarii, Holger le-a spus că nu vrea să aibă nimic de-a face cu armele şi că era o nebunie să creadă că cinci oameni pot salva lumea, refuzând să mai fie curierul lor.
Holger le-a spus anchetatorilor că cei trei au avut o dispută cu Wohlleben privind acel pistol, iar acest incident a pus capăt prieteniei dintre ei. După toate aparenţele, Wohlleben a vrut să se distanţeze de celula Zwickau, fiind la curent cu prea multe aspecte care i-ar fi putut afecta viitorul în cadrul partidului. Când a fost contactat de Spiegel, avocatul lui Wohlleben a refuzat să dea vreo declaraţie.
Holger a păstrat contactul cu cei trei neo-nazişti, vorbind cu ei o dată sau de două ori pe an. În 2005, cei trei au venit în faţa casei sale, cerându-i să le facă o nouă favoare: permisul de conducere.
Sentiment nepotrivit de prietenie
Holger a fost arestat în timpul unui concert în 2008 pentru posesie de droguri ecstasy. El speră, acum, că declaraţiile sale vor documenta plecarea sa de pe scena extremismului de dreapta. El declară că, din punct de vedere mental şi moral, s-a distanţat de fenomenul neo-nazist cu mult timp înainte. Avocatul său a declarat: „El nu i-a ajutat pe cei trei deoarece era un susţinător al neo-naziştilor, ci din cauza unei rătăciri şi a unui sentiment nepotrivit de prietenie”.
Până să fie arestat, Holger a trăit liniştit în Lauenau, alături de prietena sa şi cei doi copii ai lor. Deşi autorităţile au găsit într-o cutie, la domiciliul său, peste 27 de mii de euro, nu există nici o dovadă că cei trei fugari l-ar fi plătit pentru serviciile sale. Holger a declarat că cea mai mare parte a banilor sunt ai prietenei sale.