Internetul poate fi considerat un adevărat drog. Unii internauţi au devenit atât de dependenţi de web încât patima lor poate fi comparată cu consumul de alcool sau de droguri, relatează Agepres.
Cercetători de la Universitatea Worcester din Marea Britanie s-au ocupat de acest subiect. Potrivit lor, dependenţa de internet poate avea consecinţe la fel de grave ca şi dependenţa de anumite droguri sau băuturi alcoolice. Conform oamenilor de ştiinţă, rezultatele sunt aceleaşi: în afara unei schimbări de comportament la persoanele dependente, se mai pot constata probleme neurologice.
Cercetătorii au ajuns la această constatare după ce au comparat imaginea scanată a creierului unor tineri împătimiţi de internet cu a altora, mai puţin pasionaţi de web. La analiză s-a observat la împătimiţii de net o deteriorare a zonei cerebrale responsabile de prelucrarea emoţiilor, a atenţiei şi a luării de decizii. Potrivit cercetătorilor, asemenea deficienţe se constată şi la pacienţii alcoolici sau la dependenţii de cocaină.
„Am văzut persoane care au abandonat studiile universitare, au picat la examene şi chiar şi-au anulat căsătoria pentru că nu se mai puteau concentra din punct de vedere emoţional pe altceva”, spune psihiatrul britanic Henrietta Bowden Jones.
Ea consideră că societatea este de vină pentru acest lucru. ‘Ne conectăm la internet pentru că viaţa modernă ne obligă‘, arată ea, adăugând că activitatea virtuală nu trebuie să devină obsesivă. Jones precizează că jocurile online sunt cele care, în general, prezintă cel mai mare risc de dependenţă.