Dacă locuiţi într-un apartament de bloc mic, în mod sigur veţi întâmpina probleme atunci când trebuie să găsiţi un loc potrivit pentru maşina de spălat rufe. Dar nu trebuie să vă faceţi griji. Soluţii există!
Chiar dacă aveţi înrădăcinată ideea că maşina de spălat rufe trebuie să stea în baie, totuşi, atunci când spaţiul nu vă permite să o amplasaţi aici, trebuie să găsiţi alte variante. Bucătăria, debaraua, un corp de mobilier, o nişă sau chiar camera de zi pot reprezenta soluţii pentru amplasarea maşinii de spălat.
De exemplu, o puteţi încastra în mobilierul de bucătărie. Veţi vedea că este o soluţie avantajoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, nu veţi aglomera baia, şi aşa mică, iar spaţiul rămas îl veţi putea utiliza în alte scopuri. În bucătărie, maşina nu este doar mascată, ci şi protejată. Comparativ cu baia (este ştiut faptul că multe băi de bloc nu beneficiază de fereastră), bucătăria are o umiditate constantă şi o ventilaţie mai bună. Dacă nu vă place ca maşina de spălat să fie la vedere sau dacă aceasta contrastează cromatic cu restul elementelor din decor, puteţi recurge la două soluţii: fie să o încastraţi complet în mobilier, având acces la ea prin deschiderea uşii de la dulapul mobilei, fie să o vopsiţi în aceeaşi nuanţă cu mobilierul sau să o „decoraţi” cu stickere.
În bucătărie. În cazul în care aţi decis că maşina de spălat va sta în bucătărie, vă recomandăm să o poziţionaţi în vecinătatea chiuvetei, pentru a face în masca acesteia racordarea la sursa de apă, dar şi pentru a folosi scurgerea chiuvetei pentru evacuarea apei reziduale. Atenţie! Este chiar recomandat să amplasaţi maşina de spălat în bucătărie, însă în nici un caz lângă aragaz.
În baie. Valorificarea la maximum a spaţiului este foarte importantă într-o baie de mici dimensiuni. O soluţie eficientă poate fi camuflarea maşinii de spălat într-un corp de mobilier prevăzut în partea superioară cu rafturi de depozitare, în care puteţi păstra prosoapele sau produsele de îngrijire personală.
În debara. Dacă în imediata apropiere a băii există o debara, atunci aceasta poate deveni locul ideal pentru amplasarea maşinii de spălat rufe, având în vedere că racordurile se fac prin perete.
Alte încăperi. Pentru cei care locuiesc în apartamente foarte mici, de tipul garsonierelor, o alternativă la baie şi bucătărie este chiar camera de zi. Maşina de spălat poate fi încorporată într-un corp de mobilier, astfel încât să nu fie la vedere.
Improvizaţi o spălătorie. Dacă locuiţi la casă şi deţineţi mai multe camere, puteţi transforma una dintre încăperile mai mici în spălătorie. Aici puteţi amplasa maşina de spălat, uscătorul de rufe, masa de călcat şi, de ce nu, rafturi pentru depozitarea hainelor. Avantajul este evident: spălarea, uscarea şi călcarea rufelor se vor desfăşura într-un singur loc.
Nişa în perete. Dacă vreţi să amplasaţi maşina de spălat în sala de baie, iar aceasta este prea mică, gândiţi-vă în ce măsură poate fi creată o nişă în perete pentru a o integra în ea. Astfel, spaţiul propriu-zis al băii rămâne liber şi poate fi utilizat în alte scopuri, cum ar fi cel de depozitare.
Oricum ar fi, este bine să prevedeţi şi să măsuraţi dinainte spaţiul în care va fi amplasată şi să achiziţionaţi o maşină de spălat ale cărei dimensiuni să se potrivească acestui spaţiu. De aceea, maşinile de spălat cu dimensiuni mici şi care sunt uşor de manevrat sunt cele mai indicate în astfel de cazuri.