7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSportPremierul s-a întâlnit, luni, cu ministrul Finanţelor şi reprezentanţii Fiscului, pentru a...

Premierul s-a întâlnit, luni, cu ministrul Finanţelor şi reprezentanţii Fiscului, pentru a discuta despre îmbunătățirea relației cu mediul de afaceri și a colectării la buget. Grindeanu: Am discutat despre posibile propuneri legislative

UPDATE 15.00: „Am avut astăzi o nouă întâlnire cu ministrul Finanțelor și cu președintele ANAF pentru a analiza gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Voi continua să urmăresc personal activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală în sectorul colectării, precum și stadiul implementării măsurilor propuse. Consider că este esențial să existe o relație de parteneriat între instituțiile statului și mediul de afaceri din România”, precizează premierul Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

13.16: În cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, premierul le-a transmis ministrului Finanțelor și șefului ANAF că va continua să urmărească personal activitatea Fiscului, în special în ceea ce privește îmbunătățirea relației cu mediul de afaceri și încurajarea conformării voluntare a contribuabililor, precizează Guvernul, într-un comunicat de presă remis redacției.

Potrivit sursei citate, președintele ANAF, Bogdan Stan, a prezentat pașii făcuți până în acest moment pentru implementarea măsurilor, inclusiv rezultatul unor acțiuni de control realizate în ultima perioadă. Președintele ANAF l-a asigurat din nou pe premier că va fi respectat termenul de 15 aprilie pentru punerea în aplicare a tuturor măsurile prezentate în planul ANAF.

„În ceea ce privește îndrumarea contribuabililor pentru accesarea eșalonării la plată, a fost deja elaborat un model de scrisoare ce va fi trimisă contribuabililor cu creanțe semnificative, pentru a le prezenta cadrul legal privind acordarea acestor eșalonări. Precizăm că în perioada 3-24 martie 2017, au fost aprobate 493 de cereri de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale, în valoare de 106,8 milioane lei (comparativ cu media ianuarie-februarie de 424 de cereri aprobate, în valoare de 117,2 milioane lei). De la începutul acestui an, ANAF și-a orientat controalele către domenii de activitate în care a constatat scăderea conformării fiscale și existența unor riscuri de fraudă, respectiv comerțul cu produse petroliere și derivatele acestora, producția și comercializarea produselor din tutun, industria de prelucrare a lemnului și comerțul cu material lemnos, construcții și comerțul cu ridicata”, informează sursa citată.

La rândul său, ministrul Finanțelor a transmis că așteaptă centralizarea datelor privind colectarea veniturilor din luna martie și că susține ANAF în eforturile de îmbunătățire a colectării și de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, mai notează sursa citată.

La întâlnire au mai participat secretarul de stat în MFP, Daniela Pescaru, și președintele Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu. 

11.13: Premierul Sorin Grindeanu a făcut, luni, precizări despre întrevederea cu ministrul Finanțelor Viorel Ștefan și cu reprezentanții ANAF.

„E o întâlnire obișnuită de lucru, pe care o voi avea săptămânal, pe două domenii – ANAF și Ministerul Finanțelor, cât și fondurile europene. Am discutat despre posibile propuneri legislative pentru îmbunătățirea activității”

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la schimbarea lui Ștefan din funcție de ministru al Finanțelor Publice, Sorin Grindeanu a afirmat: „Nu comentez zvonul”.

 


Premierul Sorin Grindeanu va avea, luni, o întrevedere cu ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi ai Comisiei Naţionale de Prognoză, pentru a discuta stadiul îndeplinirii unei serii de măsuri care au ca scop îmbunătăţirea colectării la buget, informează Mediafax.


Citește și:  Guvernul Grindeanu vrea să strângă mai multe venituri la buget. Fiscul va năvăli peste companii pentru banii de promisiuni 

Disperat de scăderea semnificativă a taxelor colectate la bugetul de stat în primele două luni, Executivul a cerut Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să ia urgent măsuri, pentru a strâge mai mulți bani. Una dintre cele 14 direcții pe care Fiscul va merge este înmulțirea inspecțiilor la contribuabili.


Cele 14 măsuri asumate de către ANAF au termen de implementare până la data de 15 aprilie 2017.

Acestea sunt: consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale; îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele. Această soluţie permite acordarea unor facilităţi cum ar fi anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării; extinderea Serviciului “Spaţiul Privat Virtual“ la persoanele juridice şi la alte entităţi fără personalitate juridică; flexibilizarea modalităţii de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit, astfel încât suma blocată să nu depăşească datoria către ANAF; valorificarea accelerată a bunurilor confiscate şi sechestrate, pentru încasarea operativă a contravalorii acestora; stimularea conformării voluntare şi reducerea evaziunii fiscale prin campanii de prevenire şi îndrumare, dar şi prin orientarea controalelor operative în zone geografice şi domenii de activitate în care riscul de fraudă este mare; monitorizarea şi controlul comerţului cu textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu accent pe fluxurile intracomunitare de mărfuri, pentru identificarea trasabilităţii acestor tipuri de mărfuri şi a beneficiarilor reali, în scopul reducerii evaziunii fiscale pe aceste segmente; revizuirea cadrului legislativ privind modul de monitorizare a operaţiunilor economice intracomunitare, pentru identificarea trasabilităţii mărfurilor şi a beneficiarilor reali; iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului on-line; reducerea traficului ilicit de ţigarete prin reoperaţionalizarea echipelor mobile şi a scanner-elor de frontieră, care să eficientizeze activitatea vamală; inspecţii fiscale: reducerea duratei de efectuare a inspecţiei fiscale; creşterea numărului de inspecţii fiscale programate pe bază de analiză de risc; identificarea de noi zone şi domenii de risc fiscal; selectarea şi programarea în inspecţie fiscală, începând cu perioada imediat următoare, a unui număr mai mare de mare contribuabili; verificarea persoanelor cu averi mari va fi eficientizată prin extinderea competenţei de verificare a situaţiei fiscale personale şi la nivelul structurilor teritoriale ale ANAF; creşterea rolului prevenţiei inspecţiei fiscale în relaţia cu contribuabilii; intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidenţele contabile facturi false, potrivit Mediafax.


 Citește și: Alarmă la Ministerul Finanţelor: Ședință de urgență la vârful ANAF din cauza încasărilor slabe la buget. Salariile inspectorilor antifraudă vor fi reduse. Conducerea Fiscului cere menținerea sporului acordat pentru orele suplimentare 

Chiar dacă premierul Sorin Grindeanu încearcă să pară liniștit, spunând că programul de guvernare nu va fi afectat de veniturile bugetare sub prognoze, mai-marii Fiscului se vor strânge luni pentru a elabora, în spatele ușilor închise, un plan urgent de acţiune, care să fie înaintat prim-ministrului.


 

Cele mai citite

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...

Acțiunile Tesla au scăzut, după ce a raportat prima scădere a livrărilor anuale

Tesla a publicat raportul privind producția și livrările de vehicule pentru ultimul trimestru al anului 2024, evidențiind atât realizările, cât și provocările companiei într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă