20 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCum şi de unde pot fi recuperaţi banii din taxa auto

Cum şi de unde pot fi recuperaţi banii din taxa auto

De pe 16 ianuarie, persoanele care au plătit mai mulţi bani pentru taxa auto decât era necesar şi doresc să recupereze diferenţele se pot adresa administraţiilor financiare din localităţile unde sunt înregistrate ca plătitoare de taxe.

Mai întâi, cei interesaţi trebuie să-şi facă un calcul pentru a observa dacă au de recuperat bani de la stat.

Nu toţi cei care au înmatricualt maşini de la 1 iulie 2008 au de primit bani înapoi, iar procentul nu este de 25% pentru toată lumea, ci aceasta e valoarea maximă.

„Cei care au înmatriculat maşini Euro 5 şi cei cu autovehicule Euro 1, 2, 3, 4 şi non-euro sub 1200 de centimetri cubi nu au de recuperat nimic. Oamenii trebuie să mai ştie că nu vor recupera toţi 25%, se poate ca procentul să fie de 20% în unele cazuri sau 5%”, a precizat George Sas, consilier superior la Direcţia  Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

Formula de calcul va putea fi consultată de mâine pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu şi astfel, cetăţenii pot afla dacă au bani de recuperat pentru a nu face un drum inutil la administraţiile financiare.

Noua taxă auto intră în vigoare tot de mâine şi este valabilă în cazul maşinilor care se înmatriculează de la această dată.

După ce fiecare îşi calculează dacă are ceva de recuperat, trebuie să meargă apoi la administraţia financiară unde este înregistrat ca plătitor de taxe pentru a depune o cerere tip şi actele necesare pentru restituirea banilor.

Actele necesare

Actele solicitate sunt următoarele: documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. Solicitanţii vor mai indica modalitatea în care doresc să primească banii – numerar sau prin cont bancar.

Procesarea cererilor durează până la 45 de zile, iar plata se face până la expirarea acestui termen. Cei care nu doresc să primească banii direct în contul pe care îl vor indica autorităţilor, vor fi nevoiţi să se deplaseze la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului.

Aprobare rapidă

Normele de aplicare pentru noul sistem privind taxa de poluare auto au fost aprobate ieri, prin Hotărâre de Guvern, deşi se aflau încă în dezbatere publică.

Responsabilii de la direcţiile generale de finanţe publice din ţară au fost deja instruiţi cum să le aplice.

„Suntem pregătiţi să preluăm cererile şi se restituim banii. Am avut o videoconferinţă cu ministerul şi ni se transmit azi şi normele. Putem primi şi de mâine cereri, însă procedurile vor începe de luni”, a declarat George Sas de la DGFP Bistriţa-Năsăud.

Şi cei de la Iaşi spun că sunt pregătiţi să aplice noua lege.

„Am mai preluat şi altă dată astfel de cereri, suntem pregătiţi. Cetăţenii pot veni începând cu 16 ianuarie la toate unităţile fiscale”, a declarat Maria Ţăran, consilier la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi.

Autorităţile au cerut tuturor unităţilor Administraţiei Naţionale a Finanţelor Publice din ţară să înceapă înregistrarea cererilor de luni, 16 ianuarie.

Noua lege a taxei auto a fost publicată marţi, 10 ianuarie, în Monitorul Oficial şi trebuie aplicată începând cu 13 ianuarie.

Legea respectivă a fost aprobată de Guvern în septembrie 2011, a trecut de Senat în octombrie şi de Camera Deputaţilor la jumătatea lunii decembrie.

„Noi aveam obligaţia să venim astăzi (n.r. ieri) cu aceste norme. Nu este niciun fel de problemă, dacă vor fi observaţii sau comentarii pertinente, vom putea veni eventual cu o modificare de hotărâre de guvern”, a spus Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Naomi Osaka, început excelent sub îndrumarea lui Patrick Mouratoglou!

Naomi Osaka a reușit să încheie o serie lungă de meciuri pierdute după ce s-a alăturat antrenorului Patrick Mouratoglou, având un start excelent la...

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă