În Afganistan, trăiau aproape 15 milioane de copii în 2011. Dintre aceştia, 40% muncesc ca să-şi întreţină familiile, arată raportul misiunii Naţiunilor Unite în ţară.
12 ore pe zi, şase zile pe săptămână. Atât munceşte un copil din regiunea Nangarhar la una din fabricile de cărămizi din zonă, ca să-şi întreţină familia. Vara, temperaturile sar de 40 de grade şi iarna este extrem de frig. Totuşi, ei trebuie să vină în fiecare zi, sămodeleze cărămizi din lut, pentru ca familiile lor să nu moară de foame. Pe săptămână, fiecare familie care îşi ia veniturile de la fabrică, trebuie să facă 25.000 cărămizi.
În provincia Nangarhar, din estul ţării, aproape 5.000 de copii întreţin 2.000 de familii, muncind la fabricile de cărămizi, conform informaţiilor UNICEF.
„Normal că nici nouă nu si se pare în regulă ca cei mici să vină aici să muncească, dar trebuie să-şi întreţină familiile„, a explicat, pentru Al Jazeera, patronul unei fabrici de cărămizi, Kashall.
Isaac are 28 de ani şi munceşte aici de la şase ani. „Numai Dumnezeu ştie când voi scăpa de aici. Părinţii noştri nu ne-au putut trimite la şcoală, acum avem proprii noştri copii şi ne dorim pentru ei să nu ajungă aici„, i-a spus bărbatul corespondentului Al Jazeera.
„Mă gândesc mereu că sunt ca nişte sclavi. Poate unii dintre ei vor reuşi să scape de aici şi să se înroleze în armată sau în poliţie”, a explicat un bătrân a cărui familie lucrează la una din fabricile de cărămizi.
În Kabul, muncesc aproape 60.000 de copii. Yasamin are 12 ani. Ea scotoceşte prin gunoaiele din cartierele bogate ale capitalei. Dacă are noroc, găseşte obiecte din metal, pe care le vinde. Cel mai des, însă, adună hârtie şi plastic, bune pentru făcut focul. Ea şi fratele ei de opt ani trebuie să se întreţină- tatăl lor a murit într-un atentat în urmă cu un an, iar mama lor este bolnavă, se arată într-un documentar realizat de CNN.
Fayaz are 12 ani şi munceşte în fierăria unchiului său de cinci ani. Când avea şapte ani, tatăl lui s-a îmbolnăvit, iar doctorul nu a vrut să vină, pentru că familia lui era prea săracă. Într-o noapte, tatăl lui a murit, iar Fayaz şi cei doi fraţi ai lui au fost obligaţi să se întreţină.
Într-un raport din 2011 al Human Rights Watch, În plus, foarte mulţi copii sunt răpiţi de talibani şi antrenaţi să devină sinucigaşi., se arată într-un raport al organizaţiei Human Rights Watch. Cei mai mici copii folosiţi în atacurile cu bombă aveau şapte ani. Cei care au supravieţuit după ce s-au aruncat în aer au povestit că au primit amulete cu versete din Coran şi li s-a spus că ele îi vor apăra de explozie. Copiii au fost recrutaţi ca să atace soldaţii NATO din Afganistan, cei mai mulţi au între 11 şi 17 ani. Totuşi, talibanii susţin că, din 2006, nu au mai folosit copii în Jihad.
Afganistanul a semnat în 2009 o convenţie internaţională prin care se angaja să nu mai permită copiilor să muncească.
În lume, sunt aproximativ 158 milioane de copii. Unul din şase copii din lume, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, este obligat să muncească, arată un raport al UNICEF.
Urmăriţi mai jos un reportaj făcut de Al Jazeera în Afganistan.