18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCum s-au îmbogăţit "aristocraţii" din palatele ţigăneşti

Cum s-au îmbogăţit „aristocraţii” din palatele ţigăneşti

De ani buni, Garda Financiară, Poliţia şi, mai nou, procurorii ­DIICOT încearcă să pună capăt evaziunii fiscale ce asigură bunăstarea proprietarilor de palate din mahalaua Blăjerii de Sus din comunele gălăţene Iveşti şi Lieşti. Rromii din Iveşti, Lieşti şi Toflea au ­intrat în afaceri în primăvara lui 1990, când, profitând de blocajul din economie şi de faptul că directorii puteau fi corupţi foarte uşor, au început să facă afaceri cu întreprinderile de stat.

Spre exemplu, aprovizionau cu lingouri de zinc Şantierul Naval Galaţi, revânzând de fapt drojdia de zinc pe care o cumpărau de la secţia de zincare a şantierului, pe care o topeau, îi îmbogăţeau conţinutul în zinc şi o turnau în lingouri.

Un şef de la serviciul aprovizionare era să leşine când partenerul din Iveşti i-a vărsat pe birou o sacoşă cu bani, ca să semneze contractul pe loc. În anii ce au urmat, firme din Iveşti cu denumiri ca Nicovala de Aur SRL sau Ciocanul de Aur SRL au falimentat baza de materiale metalice Admet SA Galaţi, de la care au luat cantităţi impresionante de profile metalice pe care au uitat să le plătească. Aceleaşi firme au intrat şi în filiera firmelor-„căpuşă” de la Sidex. Aşa au făcut bani pentru ridicarea palatelor.

Acum fac afaceri cu metale pentru averi, limuzine de lux, bunăstare. 2012 a început cu o descindere a procurorilor ­DIICOT şi poliţiştilor de la ­„Crimă Organizată”, care la ­finalul a 15 percheziţii domiciliare la Iveşti, Lieşti şi Galaţi au reţinut şapte persoane, arestate preventiv pentru constituirea unui grup infracţional, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul adus statului fiind de 1,5 milioane euro.

Potrivit DIICOT, liderii grupării erau Stănescu Istrate, Stănescu Duca şi Stănescu Victor, care au constituit grupul infracţional la care au aderat alte 14 persoane şi care „în perioada 2009-2011 a înfiinţat mai multe societăţi comerciale pe numele unor persoane interpuse, prin intermediul cărora se desfăşurau activităţi comerciale, fără ca acestea să fie evidenţiate în contabilitate”. Prejudiciul produs statului prin evaziune este de peste 5 milioane lei.

Cazuri de evaziune trase la indigo

Un alt caz descoperit la Iveşti de poliţiştii de la IPJ Galaţi pare tras la indigo. Şase „oameni de afaceri” din Iveşti, care făceau comerţ cu tablă, au reuşit un „tun” de 1 milion.

„Poliţiştii au început urmărirea penală faţă de Claudiu D. (43 ani), Geanina T. (32 ani), Gelu S. (41 ani), German S. (50 ani), Florin S. (23 ani) şi Racovina S. (76 ani), asociaţi şi administratori la o societate comercială, care au făcut mai multe tranzacţii comerciale cu tablă, fără a declara veniturile realizate şi fără a achita impozitele datorate bugetului de stat, sumele încasate ca urmare a mărfurilor vândute fiind utilizate în scopuri personale. Prejudiciul cauzat ca urmare a sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale este în valoare de 1.021.041 lei, în timp ce valoarea retragerilor utilizate în scopuri personale este de 740.000 lei”, preciza purtătorul de cuvânt al IPJ, subcomisar Cristina Tatulici.

La Iveşti, „aglomeraţie” de firme-fantomă

În 2010, Garda Financiară din Galaţi a descoperit că 11 firme fantomă din Iveşti au ţepuit statul cu peste 1,5 milioane lei. Spre exemplu, Relmetserv SRL Iveşti exista doar pe hârtie, patronul Marin Mihăiţă, care prin evaziune prejudiciase statul cu 253.484 lei, fiind de negăsit. Patronii Vlasimar SRL Iveşti, Vasilica Neagu şi Ilie Zotalis, refuzau sistematic să prezinte documentele contabile. Comisarii au reuşit să realizeze o evidenţă contabilă şi să reconstituie evaziunea pe baza facturilor, chitanţelor şi ordinelor de plată obţinute de la 15 societăţi care cumpăraseră de la Vlasimar SRL profile din oţel şi tablă.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă