Procesul de alegere a conducerii Colegiului Psihologilor din România se derulează, în aceste zile, pe fondul lipsei de transparență, în disprețul legii și a procedurilor interne.
Majoritatea celor 7.000 de psihologi din România încearcă să oprească hegemonia instaurată de către actualul președinte al Consiliului Psihologilor din România (CPR), Mihai Aniței. Pentru că nu mai are voie să candideze pentru încă un mandat, acesta ar încerca să îi propulsese în poziția de președinte fie pe Daniela Hiera (director executiv al secretariatului), fie pe Laurențiu Ștefan (inițial juristul Colegiului, apoi directorul departamentului juridic și, în final, directorul general).
Unde au dispărut milioanele
„În ultimii 12 ani, CPR a fost condus de o castă închisă, de un grup de 3-4 oameni, într-un mod lipsit de transparență. Abuzurile comise de conducerea Colegiului Psihologilor se referă la refuzul de a pune la dispoziția membrilor documente la care aceștia ar fi trebuit să aibă acces: credite, diplome, avize. Unii psihologi au primit gradații la care nu aveau dreptul. Au fost falsificate procese verbale. De la începutul anului, conducerea Colegiului Psihologilor din România a publicat în Monitorul Oficial mai multe dispoziții și clarificări pentru care nu a obținut acordul forurilor de conducere”, a explicat pentru România liberă Dragoș Iliescu, profesor în cadrul Departamentului de psihologie a Universității București.
Profesorul ne-a mai precizat că, anual, din taxele membrilor, se strâng în jur de un million de euro, iar completat din alte surse, bugetul CPR ajunge la 1,5-1,7 milioane de euro. “Conducerea executivă nu a făcut public niciun audit financiar, de la înființarea CPR, deși este obligată prin hotărâre de guvern și prin regulamentele interne să contracteze astfel de servicii. În prezent, nimeni în afară de cei din conducerea executivă nu știe pe ce au fost cheltuite milioane de euro”, a explicat Dragoș Iliescu.
Odă unicului candidat
Procesul de alegere a conducerii CPR se derulează pe durata mai multor luni, votul final având loc în aprilie. În prima fază sunt nominalizați candidații pentru pozițiile de conducere din teritoriu. Concomitent, sunt desemnați, prin alegeri, reprezentanții (electorii) în Convenția Națională, unde se votează conducerea Colegiului Român al Psihologilor. Atât candidații din teritoriu, dar și electorii trebuie validați de conducerea de la Bucureși. De aici încep abuzurile.
“Electorii cunoscuți că nu vor vota cu acei candidați agreați de Mihai Aniței sunt invalidați, fără explicații, tocmai de reprezentanții conducerii Colegiului care și-au depus ei înșiși candidatura la președinția CPR. Ar fi fost deja invalidați între 250 și 300 din totalul de 400 de electori numai în București. La nivelul întregii țări vorbim de 800-1000 de candidaturi depuse, din care 70% invalidate. Același lucru se petrece cu acei candidați pentru funcțiile executive din teritoriu care nu convin conducerii centrale. Nu există nici o motivare. Invalidările nu sunt asumate de un for sau persoană. Încrederea în echipa propusă de Mihai Aniței este de 5-10% din psihologi. Orice alegeri derulate democratic vor fi pierdute de ei. Ce fac ei acum este să fure alegerile”, susține Dragoș Iliescu.
Conducerea Colegiului s-ar afla în conflict de interese. „Prin Dispoziția 5/2017, președintele Mihai Aniței a delegat responsabilitatea validării candidaturilor către subalternul său Laurențiu Ștefan, un om care candidează la rândul său la Președinția Colegiului. S-a creat practic situația în care un candidat – Laurențiu Ștefan – are mecanismele invalidării contracandidaților săi, pe care le și aplică pentru a invalida orice persoană incomodă. Astfel, au fost invalidați toți contracandidații săi și sute de alți psihologi din întreaga țară”, ne-a explicat profesorul Dragoş Iliescu.
Scrutinul, suspendat pentru fraude
În urmă cu o săptămână au avut loc alegeri în filiala București. Peste 97% din cei prezenți au votat pentru suspendarea scrutinului din cauza multiplelor probleme: buletine de vot incomplete, invalidarea unor candidaturi de către conducerea centrală.
“După acest vot președintele filialei București, psiholog principal doctor Edmond Cracsner a vrut să declare ședința închisă. Actualul președinte al CPR, Mihai Aniței, a refuzat să părăsească sală, invocând dreptul de a vota”, ne-a precizat profesorul Dragoș Iliescu.
Președintele filialei București, Edmond Cracsner, ne-a confirmat că Mihai Aniței a intervenit discreționar pe listele de candidaturi. „Secretarul tehnic al filialei București a primit, într-o manieră neoficială, buletine de vot aprobate de domnul Aniței care conțineau doar o parte din numele propuse de filiala București. Aniței a introdus pe buletinele de vot persoane nevalidate de filială.
Urmare a acestor nereguli am propus suspendarea alegerilor până la crearea unui cadru democratic și mandatarea actualei conduceri să reprezinte, în continuare, filiala. Aceste lucruri au fost aprobate cu peste 340 de voturi și 6 împotrivă. Am declarat ședința închisă. Imediat, Mihai Aniței i-a invitat pe cei 340 de oameni să părăsească sala și să rămână în sală doar cei care doreau să continue alegerile. În final, la apelul lui Mihai Aniței doar 18 persoane au rămas în sală. Președintele Aniței, bruscând secretara tehnică a filialei, i-a luat buletinele de vot și ștampilele. Cei 18 au trecut la vot și, ulterior, au publicat o dispoziție prin care au anunțat validarea alegerilor de la filiala București, dar fără a preciza lucruri concrete”, ne-a declarat psihologul Edmond Cracsner.
Într-o înregistrare video, se vede cum Mihai Aniței îl agresează pe unul dintre participanții la convenție. Pe numele lui Mihai Aniței au fost depuse două plângeri la poliție pentru sustragere de documente oficiale și pentru furtul unor buletine de vot.
Top 7 nereguli în alegerile psihologilor
Cele mai importanate abuzuri comise de conducerea centrală a Colegiului Psihologilor explicată de profesorul de psihologie Dragoș Iliescu:
Procesul de validare / invalidare este unul total netransparent. Nu doar că oamenii află direct de pe buletinul de vot dacă au fost sau nu validați, dar nu există nicăieri până la această dată făcute publice motivele invalidării și metodologia de lucru.
Toți oponenții publici sunt invalidați.
Directorul general și directorul executiv al CPR se află în poziții de incompatibilitate, fiind conducătorii ierarhici ai departamentelor implicate în validarea / invalidarea candidaților și în tipărirea buletinelor de vot.
Toate filialele care au ținut alegeri au avut buletine de vot „incomplete” cu candidați invalidați, indiferent dacă au derulat alegeri sau nu.
Pentru poziția de președinte al CPR vor fi validate trei candidaturi și respinse altele patru; toate cele trei candidaturi aparțin castei – directorul general al CPR, directorul executiv al CPR și un președinte de filială (Călărași) care este fina directorului general.
Pentru poziția de președinte de filială există un număr semnificativ de filiale care fie nu au niciun candidat la această poziție validat, fie care se vor afla în imposibilitatea desemnării unuia ca urmare a suspendării procesului de vot.
Directorul general al CPR și al direcției juridice și de comunicare candidează la funcția de președinte al CPR, fiind validat de către subalternele sale, deși încalcă din start art.26 al Hotărârii 1/2013, nefiind psiholog principal.
Exemplul de la Buzău
Petrică Alexa, președintele filialei Buzău a Colegiului Psihologilor, ne-a precizat că, în județ, din 30 de candidaturi propuse, au fost validate doar două. “Am trimis conducerii de la București un centralizator cu 30 de candidați validați de către comitetul filialei. Conform procedurii, secretariatul general al CPR redactează și retrimite la filiale buletinele de vot. Președintele Colegiului, Mihai Aniței, s-a folosit de această prevedere și a trecut pe buletinele de vot pe cine a dorit dânsul. În cazul filialei Buzău, din cele 30 de propuneri trimise de noi, au fost trecuți pe buletinul de vot doar doi candidați: unul pentru poziția de membru în Comitetul filialei și un altul pentru Comitetul Director. Cei doi candidați au avut la dosar aceleași documente ca și restul care au fost invalidați. Probabil au fost trecuți pe buletinele de vot pentru ca acestea să nu fie chiar goale”, susține pentru RL psihologul Petrică Alexa.
În total, 28 de filiale au luat deja decizia suspendării procesului electoral până la primirea unor buletine de vot care să reflecte candidaturile (din cele 34 de filiale ale CPR), susține Dragoș Iliescu.
Mihai Aniței nu a răspuns apelurilor telefonice și nici mesajelor trimise de „România liberă“ pentru un punct de vedere cu privire la acuzaţiile împotriva sa.
Mihai Aniței: Procesul de alegeri a fost organizat democratic şi transparent
Președintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, a susţinut că furnizorii de teste psihologice, cadrele universitare, unii foşti preşedinţi ai filialelor teritoriale şi ofiţeri încearcă blocarea alegerilor forurilor de conducere.
“Colegiul Psihologilor din România, organizaţie care numără aproximativ 20.000 de membri, se află în plin proces de alegere a forurilor de conducere, la nivel local şi naţional. Procesul de alegeri a fost organizat democratic şi transparent, astfel încât să asigure accesul la forurile decizionale tuturor celor care practică legal profesia de psiholog. Totodată, există un număr însemnat de candidaturi din mediul universitar, adesea confundând ocupaţia de cadru didactic cu profesia de psiholog. Există numeroşi candidaţi care insistă să obţină chiar şi un al treilea mandat, deşi legea prevede maxim două mandate consecutive în unul dintre forurile de conducere. Un procent însemnat de candidaturi este reprezentat de militari sau funcţionari aparţinând instituţiilor de forţă sau din administraţia publică, care uneori nu exercită profesia în mod legal, iar, uneori, îndeplinesc şi funcţii de conducere în unităţile angajatoare”, a declarat Mihai Aniţei pentru news.ro.
Aniței, trimis în judecată
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Aniței Mihai, sub aspectul comiterii infracțiunilor de conflict de interese în formă continuată, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. Aniței este acuzat că și-a atribuit și a încheiat două contracte cu el însuși, iar un alt contract l-a atribuit și l-a încheiat cu soția sa.
“Mihai Aniței în numele Colegiului Psihologilor din România cu psihologul Mihai Aniței, având ca obiect prestarea de către acesta a unui număr de 1.596 ore ca și coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor”, se arată în rechizitoriu. Prejudiciul, din fonduri europene, este de 350 mii lei.
Abuzuri și ilegalități
Fostul decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei al Universității „A.I. Cuza“ din Iași, psihoterapeutul Ion Dafinoiu, vorbește despre neregulile din Colegiu.
“Alegerile ar trebui să se desfășoare conform legii 213 din 2014 și Hotărârii CDCPR numărul 1 din 2013, însă, în timpul desfășurării acestora, au apărut noi reguli, unele susținute prin decizii semnate de președintele colegiului fără consultarea comitetului director, altele fără nicio explicație, nici măcar verbală. Ca urmare a acestor acțiuni, unele candidaturi validate în mod legal în cadrul fiecărei filiale au fost anulate la sediul central al colegiului. Nu există temei legal pentru această acțiune, nu există acte justificative, semnate, asumate, de către cei care au intervenit brutal în desfășurarea normală a acestor alegeri. Și, ca o încununare a acestor ilegalități, așa-numitul director general (Laurențiu Ștefan – n.red.) și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al colegiului (deși nu îndeplinește condițiile impuse de lege). O singură persoană, în numele a mii de oameni, hotărăște cine poate fi ales și cine nu, îi scoate din competiție pe cei care o incomodează și face în așa fel încât să rămână singura opțiune pe buletinele de vot pentru poziția de președinte. Procesul democratic al alegerilor pentru diferite poziții în conducerea CPR este puternic afectat ca urmare a unor decizii dictatoriale ale președintelui și «directorului general»”, susține Dafinoiu.