3 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialGunoiul clujenilor devine compost agricol

Gunoiul clujenilor devine compost agricol

Clujul va avea o fabrică ce va transforma gunoiul în compost agricol. Consiliul Judeţean Cluj a semnat contractul pentru construirea noii fabrici de procesare a gunoaielor. Este vorba de un contract în valoare de 25 de milioane de euro. Contractul a fost câştigat de o asociere de firme condusă de compania Hidroconstrucţia.

 

Noua fabrică va fi construită pe teritoriul administrativ al comunei Feleacu, în zona cunoscută sub numele de „Tufele roşii”. „Fabrica ar urma să fie gata într-un termen de 14 luni”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Noua fabrică va prelua deşeurile care vor fi deja selectate de rampele intermediare de transfer din judeţ, care vor funcţiona în Gherla, Huedin şi Câmpia Turzii.

Cum va funcţiona ciclul de producţie

Aceste staţii vor selecta şi vor valorifica deşeurile reciclabile, iar pe cele nereciclabile le vor transfera în Feleacu. Aici, prin fermentare, noua fabrică va produce un compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ în agricultură. Alin Tişe a mai spus că, pe viitor, noul centru va putea deveni şi un centru energetic, dacă asociaţia de dezvoltare intercomunitară care grupează toate primăriile din judeţ şi Consiliul Judeţean, va finanţa o instalaţie care să permită captarea gazului metan degajat prin fermentarea compostului.

În staţiile intermediare de deşeuri, administraţia judeţeană ar urma să investească în 5,5 milioane de euro. Toate aceste investiţii fac parte dintr-un proiect european în valoare totală de 61 de milioane de euro. 80 la sută din valoarea acestuia este reprezentată de banii europeni, 18 la sută este contravaloarea finanţării oferite de Guvernul României, iar 2 la sută reprezintă contribuţia administraţiei judeţene.

În paralel cu lucrările de construire a noii fabrici, administraţia judeţeană va începe licitaţia pentru administrarea noii unităţi economice, potrivit www.clujtoday.ro.

Cele mai citite

Hezbollah vede în atacurile israeliene asupra Iranului o „escaladare periculoasă” în regiune

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a calificat sâmbătă atacurile israeliene asupra Iranului drept o 'escaladare periculoasă' în regiune, afirmând că Washingtonul poartă 'întreaga responsabilitate' pentru...

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China de subminarea alegerilor prezidențiale din SUA

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China că ar depune eforturi pentru a submina alegerile prezidențiale din SUA. Raportul a fost realizat de Centrul Microsoft...

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...
Ultima oră
Pe aceeași temă