18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialNavigaţia pe Dunăre, în pericol

Navigaţia pe Dunăre, în pericol

Nivelul foarte scăzut al apelor Dunării face ca navigaţia să se desfăşoare cu probleme, traversarea cu bacul în zona Galaţi făcându-se pe o rută ocolitoare.

 
Navigaţia pe Dunărea Maritimă se desfăşoară în condiţii extrem de dificile, din cauza nivelului foarte scăzut al apelor fluviului. Ieri, cota era la Galaţi de 131 cm, la Brăila de 118 cm, iar la Tulcea de 74 cm. Scăderea cotelor Dunării este normală pentru luna ianuarie, dar nivelul de acum este cel mai scăzut din cele înregistrate în luna ianuarie în ultimii 15 ani. Deşi în ultimele zile au fost înregistrate creşteri uşoare, există riscul blocării navelor la pragurile albiei, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute în zona portului bulgar Lom, unde o navă românească încărcată cu 735 tone de cereale a eşuat pe un banc de nisip.

Pe şenalul navigabil este asigurată adâncimea de 25 picioare, adică 7,62 m. Echipele de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi verifică zonele cu riscuri şi efectuează dragaje pentru asigurarea adâncimii. Bacurile care traversează Dunărea de la Galaţi spre localitatea tulceană I.C. Brătianu sunt nevoite să facă un ocol de câţiva kilometri pentru a evita un prag periculos aflat în zona traseului obişnuit. Potrivit buletinului hidrografic emis ieri de AN Apele Române, debitul Dunării a fost în creştere, la 3.400 mc/s la intrarea în ţară, la Baziaş şi pe sectoarele Gruia-Calafat şi Giurgiu-Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet-Zimnicea. Prognozele AFDJ indică o nouă scădere, care se manifestă acum pe sectorul Bechet-Giurgiu, unde nivelul Dunării este în scădere cu 7-9 cm. În următoarele zile, la Galaţi, Brăila şi Tulcea, nivelurile Dunării se vor menţine la actualele valori.

La Brăila, cu 581 cm sub nivelul din iulie 2010

La Galaţi şi Brăila, cotele apelor Dunării este cu peste 5,5 metri sub nivelul înregistrat la viitura istorică din iulie 2010. Atunci la Galaţi era înregistrată o cotă de 690 cm, iar acum nivelul este de 131 cm. La Brăila, în iulie 2010 nivelul Dunării era de 699 cm, iar acum este de 118 cm, diferenţa fiind de 581 cm. În iulie 2010, Dunărea avea un debit-record de 16.160 mc/s. Cel mai scăzut nivel al Dunării la Galaţi a fost cel de 43 cm, înregistrat în 1921

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă