9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialCum se evită pensionarea: An sabatic pentru Andrei Marga

Cum se evită pensionarea: An sabatic pentru Andrei Marga

Senatul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj a aprobat acordarea unui „an sabatic” pentru 11 profesori, în frunte cu rectorul Andrei Marga. Este vorba de o facilitate prevăzută în Legea Educaţiei, pentru profesorii şi conferenţiarii care au fost directori de proiecte de cercetare ştiinţifică în ultimii şase ani. Legea prevede că anul sabatic este folosit pentru ca profesorii să poată face cercetare. În acest an, ei nu trebuie să îşi îndeplinească funcţiile de bază prevăzute în fişa postului, dar rămân titulari.

Decizia Senatului universitar a stârnit critici, pentru că există cadre didactice care susţin că acordarea facilităţii anului sabatic ar fi ilegală, pe motiv că ea nu ar fi decât un mijloc prin care cei 11 profesori vor să amâne pensionarea. Potrivit Legii Educaţiei, toţi cei 11 profesori ar urma să fie pensionaţi, pentru că în acest an împlinesc vârsta de 65 de ani. Printre profesorii care vor intra, din februarie, în anul sabatic, se numără Mircea Muthu de la Facultatea de Litere, Ladislau Gyemant de la Facultatea de Studii Europene ori Liviu Pop de la Facultatea de Drept.

„Nu putem comenta o decizie a Senatului, bazată pe o prevedere a legii. Legea spune clar care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o astfel de facilitate şi este evident că toţi profesorii care au primit-o se încadrează în prevederile legale”, au spus reprezentanţii biroului de presă al Universităţii.

Însă pe portalul youtube.com, precum şi pe diferite forumuri au început să circule înregistrări audio ale şedinţei Senatului universitar, care arată un schimb dur de replici între rectorul Andrei Marga şi conferenţiarul universitar Dan Şandor de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Dan Şandor a afirmat că, în opinia sa, decizia Senatului este ilegală, iar acest lucru a stârnit iritarea rectorului Andrei Marga, care a contestat cu vehemenţă noua lege a Educaţiei, promovată de ministrul Daniel Funeriu. În opinia rectorului clujean, legea ar fi una de inspiraţie legionară şi a comparat articolul referitor la pensionarea profesorilor la vârsta de 65 de ani cu un articol similar, promovat în timpul dictaturii legionare.

„Legionarii în ’40 au vrut să îi elimine pe profesorii de vârf şi atunci i-au scos pe Nicolae Iorga, pe Emil Racoviţă, pe Dimitrie Pompeiu dintre matematicieni, pe rectorii de la Politehnica din Bucureşti, mă rog, rectorul de la Iaşi, au scos câteva sute de universitari de prim plan, evident ca să îi elimine din discuţia publică. Legionarii au făcut acest gest. Eu bănuiam că de la Mussolini vine, sigur Mussolini a fost primul care a aplicat tehnicile acestea, dar acum Lucian Boia de la Bucureşti a dovedit că legionarii au dat articolul”, a spus Andrei Marga, citat de publicaţia on-line Ora de Cluj. Mai mult, Andrei Marga l-a atacat pe conferenţiarul Dan Şandor. „Dumneavoastră vreţi să vă pronunţaţi în chestiuni în care nu vă pricepeţi. Domnule Şandor […] spuneţi nişte lucruri pe care dumneavoastră nu le-aţi calculat niciodată ca lumea … Dumneavoastră sunteţi un administrator de facultate, pătruns pe căile cunoscute… Nu aveţi ce da replică, domnule Şandor, aceasta este realitatea, nu v-a spus nimeni decât realităţi”, ar mai fi spus rectorul Andrei Marga în şedinţa Senatului.

La rândul său, Dan Şandor a confirmat existenţa discuţiilor tensionate din Senatul universităţii clujene. „Nu cred că are o problemă personală cu mine – din înregistrare se poate vedea că mă confundă cu un fost administrator de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Nu am de gând să las să mă afecteze astfel de lucruri prea mult – este trist să vezi la ce nivel se pot coborî discuţiile din Senatul unei universităţi, dar nu poţi decât să speri că lucrurile vor merge mai bine. Discuţiile dintr-un astfel de for nu ar trebui să rămână secrete. În mod normal toată comunitatea academică ar trebui să aibă posibilitatea să urmarească dezbaterile respective”, a spus Dan Şandor, citat de citynews.ro.

Surse din cadrul universităţii clujene spun că reacţia rectorului Andrei Marga a fost atât de tăioasă şi pentru faptul că Dan Şandor provine de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde este decan actualul secretar de stat PDL de la Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba. Totodată, premierul Emil Boc este cadru didactic al acestei facultăţi. „Domnul Marga vizează schimbarea Legii Educaţiei, în cazul în care USL va câştiga alegerile din toamna acestui an, în aşa fel încât să elimine articolul care prevede pensionarea obligatorie a profesorilor atunci când aceşta împlinesc 65 de ani. Nu este nici un secret, domnul Marga a criticat de la bun început, în mod deschis, această prevedere”, a spus unul dintre profesorii de la Facultatea de ştiinţe politice.

Cele mai citite

Statele membre ale UE discută creșterea tarifelor pentru produsele agro-alimentare rusești

Țările din Uniunea Europeană analizează posibilitatea majorării tarifelor pentru o gamă variată de produse agro-alimentare și îngrășăminte din Rusia, conform unor surse citate de...

Primăria Sectorului 6 deschide un nou bulevard care va decongestiona traficul în Drumul Taberei și Valea Oltului

Primăria Sectorului 6 inaugurează sâmbătă Drumul Valea Largă, un nou bulevard care promite să fluidizeze semnificativ traficul în cartierele Drumul Taberei și Valea Oltului. Proiectul,...

Angajat versus inteligența artificială. Cum ne adaptăm la tehnologiile avansate

Tehnologiile de inteligență artificială, inclusiv roboți, chatbot-uri și software-uri complexe, își fac loc în tot mai multe domenii, amenințând să preia complet rolurile umane...
Ultima oră
Pe aceeași temă