18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAutospecială de cercetare nucleară la ISU Brăila

Autospecială de cercetare nucleară la ISU Brăila

La Brăila va ajunge una dintre cele două autospeciale NBCR de cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică.

 

Noua autospecială este destinată intervenţiilor în cazurile în care apar probleme legate de transporturile deşeurilor nucleare pe Dunăre. Autospeciala este una dintre cele două de acest tip care vor intra în dotările celor 6 Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din judeţele din Regiunea 2 Sud-Est, în cadrul unui proiect finanţat prin FEDR. Fluviul este tranzitat de transporturi cu combustibil nuclear îmbogăţit pentru centrala de la Kozlodui (Bulgaria), unul dintre acestea fiind compus din 80 t, dar şi de transporturi de deşeuri de la centrala menţionată. Potrivit inspectorului-şef al ISU Brăila, colonel Florin Silvi, Brăila a fost aleasă pentru a fi dotată cu această autospecială deoarece are cea mai mare porţiune de Dunăre dintre toate judeţele prinse în acest proiect care va fi derulat cu fonduri europene. 

ISU Brăila este inclus într-un proiect european de dotare cu echipamente a tuturor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Regiunea de Sud-Est, respectiv Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa. Proiectul are valoarea totală de 51.514.560 lei, din care finanţare nerambursabilă 40.697.440 lei, iar contribuţia proprie de 846.560 lei. Vor fi achiziţionate 18 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 18 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate medie, o autospecială pentru intervenţii la accidente colective şi salvări urbane, două autospeciale de cercetare NBCR, şase autospeciale pentru descarcerări grele, 12 ambulanţe de prim ajutor şi şase ambulanţe de reanimare. 

„Putem interveni foarte rapid”

„Având în vedere transportul de deşeuri nucleare pe Dunăre, s-a luat în calcul că la Brăila există cea mai mare porţiune de Dunăre. Transportul deşeurilor nucleare pe Dunăre nu este frecvent, o dată la trei luni sau chiar la şase luni. Noi având cea mai mare porţiune de Dunăre, s-a propus ca această autospecială să fie la Brăila, ţinând cont că şi Cernavodă este tot lângă noi. Dacă este nevoie, putem interveni foarte rapid, dar sperăm să nu fie nevoie”, declară Florin Silvi, inspector-şef ISU Brăila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă