18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDezastru ecologic după ruperea unui vapor

Dezastru ecologic după ruperea unui vapor

Ruperea în două şi scufundarea unui vas lângă ţărmul Noii Zeelande, petrecută sâmbătă noapte, a creat o nouă criză ecologică, după ce mai multe containere de marfă s-au scurs în mare. Este cel mai mare dezastru maritim din istoria acestei ţări, anunţă BBC.

Vaporul, de tip cargo sub pavilion grecesc, eşuase pe coasta Noii Zeelande încă de acum trei luni. Sute de tone de combustibil s-au scurs de atunci, omorând sute de păsări, potrivit televiziunii britanice. Echipele de salvare au reuşit să recupere 1100 de tone de petrol, dar tot au mai rămas la bord 385 de tone. Sâmbătă noaptea, din cauza valurilor puternice, vaporul s-a rupt în două. „Secţiunea din faţă a rămas blocată în recif, dar partea din spate s-a îndepărat. Cele două bucăţi sunt acum la 20-30 de metri depărtare una de alta”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Maritime din Noua Zeelandă Ross Henderson.

Tone de lapte praf din unul dintre containere s-au scurs în mare, ceea ce a făcut ca apa din jurul vasului naufragiat să devină foarte cleioasă şi greu de străbătut, potrivit cotidianului New Zeeland Herald. De asemenea, buşteni au fost văzuţi plutind în apă. Practic, în jur de 300 de containere din cele 800 câte erau pe vas au fost luate de valuri când vaporul s-a rupt.

Specialiştii apreciază că până la urmă şi partea din faţă se va răsturna şi scufunda, ceea ce va face ca şi restul containerelor să fie greu de recuperat.

Căpitalul cargo-ului şi ceilalţi ofiţeri de rang înalt au fost puşi deja sub acuzare, fiind consideraţi responsabili pentru naufragiu.

 

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă