6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăGDPRCâţi bani vom plăti la medic din februarie. Află cum va funcţiona...

Câţi bani vom plăti la medic din februarie. Află cum va funcţiona coplata şi cine va fi scutit

Plafonul de la care nu se mai percepe coplata nu se va mai calcula diferenţiat, în funcţie de venitul net anual al asiguratului, ci se va reveni la o sumă fixă, potrivit Money.ro. Deşi sistemul coplăţii se va aplica începând cu luna februarie, suma nu a fost încă stabilită.

„Se pregăteşte printr-o ordonanţă de urgenţă revenirea la un plafon care să înlocuiască (n.red. indicatorul ) a 12-a parte din venitul net anual al asiguratului, de la care nu se mai percepe coplata”, spun surse de la Casa Naţională de Asigurări de Sînătate, citate de Money.ro.

Coplata este obligatorie pentru toţi asiguraţii care solicită servicii medicale din pachetul de bază. Suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază şi va fi monitorizată printr-un tichet moderator pentru sănătate.

Potrivit legii coplăţii, în varianta actuală, suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de asigurat. Cu alte cuvinte, asiguratul va nu mai plăti coplata pentru serviciile solicitate decât când coplăţile achitate într-un an vor atinge nivelul celei de-a 12-a părţi din venitul său anual. Ordonanţa de urgenţă vizează însă revenirea la un plafon fix pentru toţi asiguraţii.

„După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată”, se precizează la alineatul 3 din articolul 213 (2) al Legii.

Proiectul de lege a Sănătăţii stipulează că asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata datorată de asigurat.

Cine va fi scutit de coplată:

Minorii;

Tinerii până la 26 de ani care nu realizează venituri din muncă;

Pensionarii care au venituri doar din pensii de maximum 740 de lei pe lună;

Pacienţii incluşi în programe naţionale de sănătate nu vor plăti coplata pentru serviciile medicale aferente afecţiunii de bază (pentru care au fost incluşi în programul naţional), dacă şi numai dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse.

Cele mai citite

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Ilie Bolojan: Fac un apel public către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie în al 11-lea ceas

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cere candidaților de dreapta, să găsească o variantă de a nu fragmenta voturile Partidul Național Liberal a organizat...

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă