6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăGDPRAlimentele care provoacă migrene

Alimentele care provoacă migrene

Anumite tipuri de brânză, precum mozzarella, gorgonzola sau feta, dar şi ficatul de pui ori bananele le pot produce dureri de cap persoanelor sensibile.

 

Alimentele care conţin o anumită substanţă, denumită tiramină, pot favoriza apariţia durerilor de cap persoanelor cu predispoziţie la migrene. Printre produsele care conţin tiramină se regăsesc anumite tipuri de brânză, precum brânza cu mucegai albastru, feta, gorgonzola, parmezan, brânza elveţiană sau caşcavalul. Alte alimente care conţin tiramină sunt carnea procesată, ceapa, măslinele, anumite tipuri de fasole şi avocado. Analistul Geoff Gerhardt, citat de site-ul WebMD, descrie stările de rău prin care trece după consumul anumitor alimente: „E ca şi cum m-ar lovi un camion. La patru-cinci ore după ce mănânc carne procesată sau anumite tipuri de brânză, încep să am probleme de vedere. Apoi urmează o durere puternică de cap, însoţită de greaţă şi de pierderea echilibrului”.

Migrenele mai pot fi cauzate şi de îndulcitori artificiali precum aspartamul, dar şi de cofeină, ciocolată, cacao, băuturi alcoolice, precum vinul roşu sau berea, sardinele, peştele afumat sau cel sărat ori supele la plic. „Sulfiţii care se folosesc în conservarea fructelor uscate şi la vinurile din co-merţ mai pot cauza migrene persoanelor care suferă de regulă de aşa ceva. Unii spun că şi capsaicina din ardeiul iute mai poate cauza migrene, însă în cazul meu, spre exemplu, se întâmplă contrariul. Dacă mănânc ceva iute când am o migrenă, îmi trece”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.

„Boala restaurantului chinezesc”

Migrenele mai pot apărea şi în urma consumului de monoglutamat de sodiu, potenţiator de aromă ce se găseşte mai ales în alimentele din restaurantele chine-
zeşti. „Este ceea ce se cheamă «boala restaurantului chinezesc». Monoglutamatul de sodiu se mai găseşte şi în supele concentrate, precum şi în anumite mezeluri”, spune Corina Zugravu. Medicii sunt de părere că este dificil să evităm toate aceste alimente şi spun că o parte din pacienţii sensibili la tiramină preferă să-şi asume riscul. „Vor să bea vin chiar dacă ştiu că asta le va da o durere de cap. În acest caz, recomand o doză preventivă de medicaţie înainte de cină”, spune medicul neurolog Nestor Galvez-Jimenez, de la The Cleveland Clinic Florida. Acesta mai spune că pacienţii ar trebui să se sfătuiască înainte de a consuma astfel de alimente cu medicul lor. Medicul Corina Zugravu îi sfătuieşte însă pe pacienţi să observe care sunt alimentele care le dau migrene şi să le evite.

Alţi factori: salturile peste mese

În timp ce unele persoane sunt sensibile la anumite alimente, altele au dureri de cap dacă nu mănâncă. „Orice lucru care disturbă echilibrul organismului vostru poate cauza dureri de cap”, spune Seymour Diamond, fondatorul The Diamond Headache Clinic in Chicago. Asta poate să includă prea multe ore de somn sau salturile peste mese. „Întotdeauna este important pentru mine să mănânc anumite alimente la orele potrivite. Asta înseamnă să consum multe proteine dimineaţa şi să nu sar peste masa de prânz, altfel am dureri de cap şi nu mă mai pot concentra la serviciu. Este de-a dreptul enervant”, spune Jeff Patton, marketing manager. Tot el recunoaşte însă că nu reuşeşte să se ţină mereu de programul alimentar, pentru că uneori este foarte ocupat la serviciu şi uită să mai mănânce. Durerile de cap îi dispar însă la scurt timp după ce mănâncă, aşa că rar apelează la aspirină sau alte medicamente.

Ameţeli şi presiune în piept

Majoritatea simptomelor migrenei apar la 20-25 de minute după consumul acestor alimente. Ele includ:

presiune în piept

senzaţie de arsură în piept sau la umeri

ameţeli

disconfort abdominal

înroşirea feţei

Cele mai citite

Dacia Sandero, din nou pe primul loc în Europa în octombrie: Peste 21.000 de unități vândute

Dacia Sandero a revenit pe primul loc în topul celor mai vândute mașini din Europa în luna octombrie, cu 21.266 de unități vândute, potrivit...

Creștere semnificativă a înmatriculărilor auto noi în România și UE: Țara noastră avansează pe piața de hibride

În primele zece luni ale anului 2024, România a înregistrat o creștere de 5,4% a înmatriculărilor de autoturisme noi față de aceeași perioadă a...

Demisie la nivel înalt în Rusia. Responsabilul pentru sistemul de plăți digitale al băncii centrale din Rusia renunță la poziție

Olga Skorobogatova, prim-viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, a demisionat recent, marcând sfârșitul unei perioade semnificative în dezvoltarea digitală a sectorului bancar rus. Olga...
Ultima oră
Pe aceeași temă