3 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialActivism ecologic. Ce plantă vroia să protejeze biologul român dispărut în Noua...

Activism ecologic. Ce plantă vroia să protejeze biologul român dispărut în Noua Zeelandă

Un tânăr biolog român a dispărut de pe o insuliţă din Oceanul Pacific. Mihai Muncuş Nagy era asistent universitar la Facultatea de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii din Oradea. Din luna octombrie, el lucra ca voluntar în cadrul unui proiect ce viza salvarea uneia dintre cele mai rare plante de pe glob, „Hebe braviracemosa”, din care mai supravieţuiesc doar 275 de exemplare.

Mihai Muncuş Nagy este originar din Alba Iulia, însă a studiat şi şi-a început cariera universitară la Oradea. El era considerat drept unul dintre cei mai valoroşi tineri specialişti în protecţia mediului. Împreună cu soţia sa, Kinga Muncuş-Nagy, el a fondat Asociaţia Biounivers. În ţară, el a colaborat cu profesorul Ioan Vlad, şeful departamentului de Silvicultură al facultăţii orădene.

În luna octombrie, Mihai Muncuş-Nagy a fost selectat, în calitate de voluntar, în programul derulat de Departamentul Conservării din Noua Zeelandă. „Mihai a plecat în luna noiembrie şi trebuia să stea până în aprilie”, a declarat Kinga Muncuş-Nagy. În data de 2 ianuarie, la ora 6, el a plecat să preia temperatura oceanului înregistrată de un termometru amplasat de biologii din echipa sa. Din acel moment, biologul român a dispărut. Colegii săi au găsit doar vehiculul cu care plecase, precum şi termometrul. „Insula Raoul este o insulă mică, fără golfuri ori locuri în care te poţi adăposti”, a declarat Tim Brandenburg de la Departamentul Conservării, citat de publicaţia The Herald din Noua Zeelandă. Imediat, biologii au alertat autorităţile, care au început operaţiunile de căutare, inclusiv cu ajutorul avioanelor şi a elicopterelor. Aparatele de zbor au survolat şi insulele din jurul Insulei Raoul, însă nu au găsit nimic. După două zile de căutări zadarnice, autorităţile din Noua Zeelandă au decis să oprească operaţiunea, deoarece consideră că şansele de supravieţuire ale lui Mihai Muncuş-Nagy sunt, practic, nule.

Soţia biologului român spune că vor căuta căutările pe insulă. Ea va pleca pe insula Raoul, cu speranţa că-şi va găsi soţul în viaţă.

În căutarea idealului profesional

Mihai Muncuş Nagy a plecat în acest proiect cu speranţa că va face cercetarea ştiinţifică a vieţii lui. Pe blogul personal, mihaiko.wordpress.com, în data de 27 decembrie 2011, el scria că „Nu am avut niciodată prilejul să văd „pe viu” vreuna dintre speciile aflate la pragul extincţiei iar studiul unei asemenea specii cred că reprezintă idealul în activitatea profesională a oricărui biolog sau pasionat de natură, ideal profesional depăşit probabil doar de posibilitatea descoperirii unei specii noi, necunoscute încă”. Colegii lui Mihai Muncuş-Nagy spun că se roagă ca acesta să fie găsit în viaţă.

Bărbatul dispărut şi soţia sa sunt cunoscuţi în judeţul Alba pentru activitatea desfăşurată în domeniul protecţiei mediului, organizaţia celor doi având în administrare mai multe arii naturale protejate, precum pădurea de stejar pufos de la Miraslău, o zonă din Depresiunea Trascăului sau rezervaţia Cheile Vălişoarei.

Potrivit CV-ului său, postat pe site-ul Asociaţiei Biounivers, el s-a mai ocupat, de-a lungul timpului, de consultanţă în silvicultură şi cinegetică, a fost ofiţer de credite agricole şi membru AJVPS Alba (1996-2004), AJVPS Bihor (2004 – prezent).

Cele mai citite

Hezbollah vede în atacurile israeliene asupra Iranului o „escaladare periculoasă” în regiune

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a calificat sâmbătă atacurile israeliene asupra Iranului drept o 'escaladare periculoasă' în regiune, afirmând că Washingtonul poartă 'întreaga responsabilitate' pentru...

Real Madrid a fost învinsă în El Clasico de Barcelona cu 4-0

Barcelona s-a impus fără drept de apel în fața lui Real Madrid, chiar pe Bernabeu, scor 4-0, în primul El Clasico din acest sezon....

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...
Ultima oră
Pe aceeași temă