Chiar dacă acest plan de 105 milioane de euro – lansat în 2014 după grave prăbuşiri – este în derulare, nici lucrările de întreţinere, nici săpăturile nu se vor termina în acest sit de 44 de hectare, protejat de UNESCO.
„Lucrările de înteţinere sunt constante la Pompei, pentru că este un oraş în ruină”, a explicat în timpul unei vizite de presă Massimo Osanna, director general a celei de-a doua cea mai importantă destinaţie turistică italiană, cu patru milioane de vizitatori anual, după Colosseumul din Roma. „Este un oraş fragil, trebuie să avem grijă de el fără încetare”, a subliniat Massimo Osanna, care a supervizat timp de cinci ani lucrările la Pompei.
Lucrările au constat în consolidarea zidurilor şi structurilor, protejarea clădirilor de intemperii, reparaţia fundaţiilor unor edificii. Specialiştii au refăcut reparaţiile din anii 1970 şi 1980 şi au consolidat monitorizarea clădirilor.
Planul a permis de asemenea noi restaurări, precum la cele trei domus, locuinţe din înalta societate a Romei antice dezvăluite marţi în prezenţa ministrului Culturii, Dario Franceschini.
Multe dintrel frescele din aceste domus erau acoperite de zeci de ani de un strat gros de murdărie. „A trebuit să fim atenţi să nu ştergem tot. Am lucrat pas cu pas”, a explicat pentru AFP unul dintre restauratorii prezenţi, Aldo Guida, răzuind cu atenţie suprafaţa unui zid al celebrului „roşu de Pompei” din „Casa degli Amanti”.
Totodată, la 1 februarie, „Casa del Frutteto”, vila unui producător de vin din Pompei acoperită de cenuşă în anul 79, a fost restaurată şi deschisă publicului.