Dacă ai luat o răceală, aşteaptă-te să te ţină cam o săptămână-două. În tot acest timp nu e nevoie să te simţi ca ultimul om, deoarece există o mulţime de leacuri care îţi pot face suferinţa mai uşoară.
Ce merge:
Lichidele: Dacă bei o mulţime de lichide (apă, ceai, suc de portocale) te ajută foarte mult. Acestea decongestionează şi hidratează. Evitaţi alcoolul, cafeaua şi băuturile acidulate.
Apa sărată: Gargara vă ajută să suportaţi mai uşor durerile din gât şi îndepărtează bacteriile.
Picăturile saline: Acestea decongestionează căile nazale, nu sunt iritante şi pot fi folosite inclusiv
pentru copii.
Zincul: Remediile pe bază de zinc se pot cumpăra de la farmacie fără reţetă. Sunt foarte eficiente, dar pot lăsa o uşoară senzaţie de ameţeală şi pot afecta papilele gustative.
Supa de găină: Are efect antiinflamator şi acţionează împotriva mucusului.
Siropul de tuse: Uşurează simptomele, dar este bine să nu îl folosiţi mai mult de trei-patru zile. În cazul copiilor, poate afecta ficatul.
Antihistaminicele. Mai potolesc strănutul şi împiedică ochii să lăcrimeze.
Umiditatea: Virusurilor le place aerul uscat. Un umidificator aşezat în casă îi poate pune pe fugă, cu condiţia să schimbaţi apa zilnic şi să întreţineţi bine aparatul, conform instrucţiunilor.
Ce nu merge:
Antibioticele. Acestea distrug bacteriile, dar nu acţionează împotriva virusurilor. Dacă folosiţi antibiotice în mod neadecvat, riscaţi să dezvoltaţi rezistenţă.
Produsele contra tusei, pentru copii mici: Nu administraţi astfel de produse micuţilor sub 4 ani, deoarece le pot afecta ficatul.