3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAFP: 2012, anul tuturor provocărilor pentru piaţa obligaţiunilor din Europa

AFP: 2012, anul tuturor provocărilor pentru piaţa obligaţiunilor din Europa

Piaţa europeană a obligaţiunilor, hărţuită ca niciodată în 2011 din cauza agravării crizei datoriilor care afectează întreaga zonă euro, se pregăteşte să întâmpine noul an în mare tensiune, în condiţiile în care unii analişti nu exclud chiar şi o implozie a uniunii monetare, comentează AFP, citată de Mediafax.

„În 2011, a avut loc o prăbuşire a pieţei obligaţiunilor, dobânzile împrumuturilor unor ţări au crescut puternic, iar piaţa şi-a pierdut reperele, întrucât fundamentele economice nu mai sunt de referinţă”, a rezumat situaţia Charles Bouffier, director general al companiei de management al activelor Egamo.

Criza, cantonată în Grecia şi Irlanda în 2010, s-a propagat pe parcursul acestui an ca un incendiu.

Prima ţară atinsă a fost Portugalia, care a fost nevoită să recurgă laajutorul FMI şi UE pentru un împrumut de 78 de miliarde de euro în schimbul unui program drastic de austeritate.

Italia şi Spania, a treia, respectiv a patra mare economie din zona euro, au devenit la rândul lor ţinta atacurilor pieţelor, din cauza guvernului italian condus de Silvio Berlusconi şi cel spaniol, al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Tensiunile au fost atenuate de intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE), care a achiziţionat obligaţiuni ale celor două ţări.

În plus, Standard&Poors a avertizat în această lună că ar putea retrograda ratingurile a 15 ţări din zona euro, inclusiv calificativele triplu A ale Germaniei şi Franţei, care le permit să se împrumute cu dobânzi atractive.

Jean-François Robin, analist la banca Natixis, a avertizat că în pofida acalmiei relative din ultimele săptămâni ale anului de pe piaţa europeană a obligaţiunilor, anul 2012 se anunţă foarte tensionat.

„Problema va apărea din nou dacă dobânzile vor creşte când anumite state vor încerca să acceseze pieţele”, a spus Robin.

Emisiunile de obligaţiuni se concentrează în general în primele trimestre ale anului. Vor fi urmărite în special emisiunile pe termen lung ale Germaniei, dar şi cele ale Franţei, Italiei sau Spaniei.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât perspectivele de creştere pentru 2012 au fost revizuite în scădere, majoritatea analiştilor considerând că recesiunea nu va putea fi evitată.

Problemele ar putea fi agravate de măsurile de rigoare bugetară adoptate de liderii europeni la summit-ul din această lună.

Un alt generator de tensiune este faptul că băncile sunt obligate să îşi majoreze capitalul astfel încât rata de adecvare Tier 1 să ajungă la 9% până la jumătatea anului viitor. Din acest motiv, băncile vor fi mai puţin dispuse să investească în obligaţiuni suverane.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă