Statele G20 ar putea fi nevoite sã ofere Europei „un oarecare ajutor” pentru a evita prãbuşirea zonei euro din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, care s-ar putea transforma într-o „crizã severã”, a declarat ministrul canadian de Finanţe, Jim Flaherty, citat de Reuters şi Mediafax.
Flaherty nu a oferit detalii în intervenţia televizatã la Canadian Broadcasting Corp, dar a criticat liderii zonei euro pentru cã „nu fac destul” în privinţa soluţionãrii crizei, care este pe cale sã devinã „una foarte serioasã”.
El a adãugat cã ţãrile cu economii mari din zona euro ar trebui sã-şi recapitalizeze bãncile din bani publici.
„Asta nu exclude întreaga lume şi ţãrile G20, şi mã adresez colegilor mei din G20. Lumea a început sã-şi dea seama cã, în final, trebuie sã oferim ajutor, într-un fel sau altul, sã nu ne facem cã nu vedem, pentru cã repercusiunile prãbuşirii zonei euro ar fi globale”, a afirmat Flaherty.
El a arãtat cã Europa ar trebui sã asigure cea mai mare parte din resursele unui plan global de combatere a crizei datoriilor de stat din zona euro.
Ministrul canadian considerã cã planul liderilor europeni de a contribui cu 200 miliarde euro la resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta statele de la „periferia” zonei euro „nu înseamnã prea mult”, deoarece ar fi nevoie de cel pu?in 1.000 miliarde euro.
Canada şi-a temperat opoziţia faţã de o contribuţie suplimentarã la FMI pentru a salva zona euro.
„Dacã în final toate statele G20 vor oferi resurse suplimentare FMI, pentru a permite Fondului sã se implice în rezolvarea crizei din zona euro, atunci cred cã sprijinul ar fi generalizat, sincer din cauza fricii de o crizã economicã globalã” , a spus Flaherty.
Canada a respins pânã acum ideea contribuirii la un fond de salvare a zonei euro, considerând cã Europa dispune de suficiente resurse proprii pentru a combate criza, iar FMI este în primul rând rãspunzãtor de ajutorarea ţãrilor sãrace.