18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIndemnizaţiile revoluţionarilor, ţinute la secret

Indemnizaţiile revoluţionarilor, ţinute la secret

La Galaţi, există 168 de revoluţionari care primesc indemnizaţii, iar printre numele de pe listă sunt şi cele ale unor personaje importante din viaţa publică, foşti prefecţi, politicieni, jurnalişti. Lista a fost secretă. La finalul a şase luni de investigaţii, „România liberă” a reuşit să intre în posesia acesteia, iar numele prezente oferă şi multe surprize.

Spre exemplu, 14 dintre revoluţionarii care încasează indemnizaţii nu mai sunt de mult revoluţionari. Ei au primit certificatul în baza primei „Legi a Recunoştinţei”, Legea 42/1990, dar după ce s-a făcut reînscrierea şi acordarea noilor certificate în baza Legii 341/2004 nu li s-a mai confirmat calitatea de revoluţionar. Printre cei 14 se află fostul director economic al cotidianului „Viaţa Liberă”, Grigore Lazarovici, şi Comşa Ciupercă Virgil Pompiliu, vicepreşedinte al Partidului Verde şi lider al celor 5.000 de mineri care au luat cu asalt Bucureştiul la prima mineriadă, de pe 29.01.1990.

Cei 168 se regăsesc şi pe lista celor 251 de revoluţionari gălăţeni care au primit câte un hectar de extravilan. Printre revoluţionarii beneficiari de drepturi au ajuns şi personaje controversate, precum omul de afaceri Cătălin Chelu, foştii secretari PCR Nicolae Beuran şi Benone Puşcă, dar şi secretarele de la Judeţeana PCR şi Consiliul Popular, care au întors armele şi nu au mai făcut cafele pentru activişti, ci pentru revoluţionari. Inflaţia de peste 250 de revoluţionari gălăţeni îi nemulţumeşte pe revoluţionarii autentici. „Daţi-mi un birou şi un paznic în spate şi eu vă demonstrez că la Galaţi au fost cel mult 50 de revoluţionari autentici, nu 250″, spune unul dintre aceştia, Ilie Pleşcan, directorul general al Radio Galaţi, care a fost anchetat de Securitate pentru că trimitea scrisori la „Europa Liberă” şi pentru el participarea la revoluţie a fost firească.

„Lumea bună” de pe baricade

Sunt mari suspiciuni şi în privinţa legalităţii plăţilor în unele cazuri. Potrivit art. 4, al. (4), al Legii 341/2004,  de plata indemnizaţiei lunare beneficiază numai persoanele care au venit mai mic decât salariul mediu brut aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, adică 2.022 lei. O dată la 6 luni, revoluţionarii dau declaraţie pe proprie răspundere că nu au venituri de 2.022 lei şi plata se face doar în baza acestei declaraţii, care poate fi şi o declaraţie falsă. Spre exemplu, fostul senator PDSR Ilie Plătică Vidovici avea în calitatea sa de fost senator o pensie de 5.596 lei. După recalculare, pensia sa a scăzut la 1.414 lei, dar la aceasta se adaugă pensia de fost ofiţer, din informaţiile deţinute de noi fiind depăşit cuantumul de 2.022 lei.

Pe listă mai apare numele lui Traian Mândru, care în calitate de fost director la Şantierul Naval, fost prefect, fost senator şi fost director al Camerei de Comerţ şi Industrie Galaţi a avut şi are şi în prezent venituri mai mari de 2.022 lei. În listă mai apar şi numele unor persoane cu un foarte bun standard financiar, despre care care nu ne-am imagina că ar fi la mila statului. Printre aceştia, oamenii de afaceri Ion Ionaşcu, Nicolae Mărăndici, Marian Lenghel, medicul Alexandru Ritivoiu, Radu Macovei, fost director general al cotidianului „Viaţa Liberă”, Lazarovici Mihalcu Grigore, director economic al ziarului, şi redactorul şef Katia Nanu. Mai e şi Petrişor Cruceanu, în prezent director al Inspecţiei de Stat pentru Construcţii Constanţa, care, potrivit surselor noastre, încasa indemnizaţia pe vremea când era profesor de sport, dar după ce a intrat în politică şi a început să ocupe funcţii, a renunţat la încasarea indemnizaţiei.  

Pe liste se află şi foşti turnători la Securitate. Director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Vlad Vasiliu nu ar trebui să beneficieze de indemnizaţie, pentru că are un salariu de 6.489 lei. Mai mult, el nu ar trebui să aibă drepturi de revoluţionar pentru că CNSAS a stabilit din 2007 că a fost colaborator al Securităţii. Mai e pe listă şi Eugen Stoleriu, consilier al primarului Galaţiului şi reprezentant în Primăria Galaţi al CORD 89. Nici Stoleriu nu mai poate fi revoluţionar pentru că, potrivit CNSAS, şi el a fost colaborator al Securităţii.

Indemnizaţii încasate pe baza propriei declaraţii

Am solicitat la CJPAS Galaţi, instituţia care plăteşte indem­nizaţiile, amănunte despre cazurile din listă, în care există suspiciunea că indemnizaţia e plătită ilegal, pentru că persoanele respective au venituri mai mari de 2.022 lei. Răspunsul a fost un eşantion de „bla-bla”. Nu ne pot fi furnizate amănunte pentru că datele despre respectivii revoluţionari sunt protejate de art. 30 din Legea 677/2001. Prin adresa D15748/07.12.2011, am primit de la directoarea CJPAS Galaţi, Ana Denis Aramă, asigurări că „nu au fost acordate indemnizaţii reparatorii pentru perioadele în care titularii au realizat venituri mai mari de salariul mediu brut pe economie”. În adresa CJPAS se recunoaşte însă că de bază e declaraţia revoluţionarului, care poate adevărată sau falsă, cum veniturile pot fi încasate din comisioane sau prin PFA-uri. „Pe de altă parte, dovada îndeplinirii condiţiei referitoare la venitul realizat de beneficiar se face cu declaraţie pe propria răspundere.” 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă