Monopolul caselor de asigurări de sănătate judeţene va fi spart, apar furnizori privaţi de asigurări de sănătate, în condiţii de concurenţă deschisă pentru dezvoltarea unui sistem sigur şi echitabil iar aproape 4.000 de oameni din structurile actuale vor fi disponibilizaţi, a spus ieri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, citat de Mediafax.
„Un aspect foarte important al noii legi vizează spargerea monopolurilor din sănătate, cu garantarea de către sistem, de către statul român a accesului, a echităţii în acces, a calităţii şi siguranţei serviciilor şi controlul eficienţei. Acest hibrid nefiresc de administrare de stat a asigurărilor de sănătate – într-un sistem sanitar practic privatizat în totalitate ce pune sistemul pe adevărata sa bază de funcţionare, normală, cea de administrare privată a banilor asiguraţilor – trebuie să dispară”, a mai spus el.
El a vorbit despre desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate judeţene şi implicit de spargerea monopolului deţinut de acestea.
„CAS judeţene dispar, apar furnizori privaţi de asigurări de sănătate care vor acoperi întregul teritoriu, nediscriminatoriu, dar în condiţii de concurenţă deschisă, pentru dezvoltarea unui sistem deschis, sigur şi echitabil. La ora actuală avem un sistem dezechilibrat, pe de-o parte avem o zonă bazată pe proprietate şi relaţii contractuale private, medicii de familie, din ambulator, laboratoare, imagistică, îngrijiri la domiciliu, dializă şi de cealaltă parte o zonă a spitalelor bazată încă pe un sistem rigid, neadecvat momentului actual”, a mai spus preşedintele CNAS.
El spune că în casele desfiinţate sunt aproape 4.000 de angajaţi. „Ei trebuie să se gândească la asocieri sau la alte locuri de muncă”, a explicat Duţă, adăugând că CNAS va păstra în noua structură aproximativ 600-700 de oameni.