Preţurile apartamentelor din zona Bucureşti – Centru au crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea al acestui an şi cu 8% faţă de septembrie 2010, ceea ce poate sugera un potenţial de recuperare a întregului sector rezidenţial, potrivit EFG Eurobank Property Services, citată de Mediafax.
Conform Indexului Rezidenţial calculat de EFG Eurobank Property Services, preţurile locuinţelor par a se fi stabilizat în al treilea trimestru al anului, regiunea Bucureşti-Ilfov plasându-se în fruntea îmbunătăţirilor, cu o revenire, de la o scădere anuală de 1,6% a preţurilor medii în ultimii 5 ani şi de 6,3% în ultimul an, pe o creştere de 1,3% în al treilea trimestru din 2011.
„Creşterea preţurilor pentru unele regiuni şi oraşe pe bază trimestrială trebuie tratată cu precauţie, din moment ce evoluţia este influenţată de sezonalitate şi consecvenţa poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evoluţia pe termen lung a preţurilor poate fi dată de indexurile anuale care ţin cont de discrepanţele sezonale, dar exprimă informaţii mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate”, a precizat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.
Zona Bucureşti – Centru a avut o contribuţie semnificativă la această performanţă prin accelerarea de la o creştere de 0,8% pe an, în ultimii 5 ani, la 7,9% în ultimul an şi 7,3% în al treilea trimestru al acestui an.
„Luând în considerare faptul că, în timp, regiunea Bucureşti-Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pieţei, creşterea înregistrată poate fi considerată un indicator pozitiv al unei potenţiale recuperări a întregului sector rezidenţial, în următoarele luni. Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că nivelul trimestrial al regiunii Bucureşti-Centru este volatil”, se precizează într-un comunicat al companiei.
Pe parcursul trimestrului trecut, preţurile apartamentelor din întreaga Capitală au scăzut cu 3,6%, în timp ce preţurile apartamentelor din ţară au suferit o corecţie mai drastică de 5,3%.
La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat creşteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual şi de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone. Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, preţurile s-au îmbunătăţit în zona vestică a ţării şi au continuat să scadă cu o viteză mai accentuată în diviziunile Nord şi Sud, şi la o viteză mai scăzută în diviziunea Centru.