3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMisterele comerţului cu China

Misterele comerţului cu China

Dezechilibrele din balanţa comercială dintre România şi China, în favoarea acesteia din urmă, încep să se atenueze. La începutul acestei săptămâni, în cadrul unei discuţii cu exportatorii, preşedintele Traian Băsescu, spunea acestora: „semnele care încep să apară în relaţia cu China. Se pare că începem să avem o creştere mai mare a exporturilor, decât creşterea importurilor din China”.

Evoluţia este confirmată de Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China. „Se constată un reviriment. Anul acesta raportul exporturilor către China faţă de importuri, va ajunge la 1 la 6, de la 1 la 16”, spune el. Surse diplomatice au declarat ziarului România Liberă că exporturile noastre către această ţară au atins deja în primele trei trimestre, nivelul înregistrat pe întreg anul trecut. „Rezultă un trimestru de surplus în exporturile faţă de această ţară”, au afirmat acestea. Potrivi lor, raportul ar fi ajuns chiar la 1 la 4,5.

Subvenţii ba, facilităţi da

Care sunt însă misterele acestei evoluţii? Una din explicaţii ar putea fi, nu atât vreun spor de competitivitate obţinut în ultimii ani de către produsele româneşti, cât faptul că „sunt anumite produse pentru care Guvernul chinez acordă subvenţii ca să fie exportate din România”, după cum spune preşedintele Traian Băsescu.

Mecanismele unei astfel de scheme, de încurajare a unor firme chineze să facă anumite importuri, nu sunt însă publice. Termenul de „subvenţie” este interzis în limbajul actual al specialiştilor în comerţ exterior din ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Gabriel Ghelmegeanu afirmă că aceste ajutoare îmbracă forma unor împrumuturi bancare acordate de stat, cu dobânzi modice de sub 1%, acordate firmelor ce fac importuri. „Acordarea de subsidii sau reduceri de taxe vamale nu sunt permise deoarece China este parte a Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, afirmă el.

Facilităţile chinezilor ne-au crescut exportul de vin

Nu toate produsele româneşti au parte de facilităţi la importul în China, iar facilităţile nu sunt acordate în fiecare an. „Este vorba de o sumă de produse ce se schimbă anual şi în funcţie de ţară”, ne-a declarat o sursă diplomatică . Termenul de „listă secretă” nu e potrivit şi nici cel de „subvenţie”.”Creşterea exporturilor româneşti este explicată, printre altele, şi prin acordarea de acestor facilităţi de către chinezi”, spune diplomatul. Lista nu e cunoscută de oamenii de afaceri români şi nu orice firmă din China poate demara importuri pe baza facilităţilor acordate. „E vorba de firme în principal de stat sau specializate”, spune oficialul indicat.

Mecanismele nu sunt foarte cunoscute. Se ştie însă că în cazul lânei, produs românesc intrat pe listă, importurile din România nu sunt contingentate. Ajutorul nu semnifică faptul că chinezii vor importa produse proaste sau la preţuri nejustificate. În cazul lânei românii vor trebui să facă faţă concurenţei venite din Australia. În cazul vinurilor competiţia vine dinspre Franţa, Italia, SUA sau Spania. Exportatorii români de vinuri folosesc însă facilităţile.

„Pe piaţa chineză au apărut firme precum Murfatlar, Bachus sau Săhăteni cu începere din acest an, Halewood şi Huşi. Ultimii, în colaborare cu un partener chinez, au început să vândă vinuri îmbuteliate în Româania, dar desigur cu etichetă scrisă în limba acestei ţări”, spune el. Exporturile de vin au crescut semnificativ însă sunt departe de a atinge un volum impresionant.

Lista produselor „ajutate” mai include traversele de cale ferată din lemn, folosite în special în regiunile izolate ale Chinei, sau produse chimice precum tricloretilena.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă