Filarmonica de Stat Oradea va prezenta astăzi, în premieră pentru publicul bihorean, lucrarea de mare anvergură „Naşterea Domnului – oratoriu bizantin de Crăciun”, de Paul Constantinescu (1909-1963). „Compus în 1947, acest oratoriu a avut probleme cu reprezentarea lui. Din fericire, am depăşit fila de istorie comunistă, care nu a permis exprimarea în limbaj religios. Alături de George Enescu, Paul Constantinescu este un compozitor reprezentativ pentru şcoala românească”, a declarat dirijorul Romeo Râmbu.
Directorul Filarmonicii orădene, Todor Albert a precizat că orchestra filarmonicii dedică acest concert atât sărbătorii de Crăciun, cât şi memoriei marelui compozitor Paul Constantinescu, de la a cărui moarte s-au împlinit , în 20 decembrie, 48 de ani.
Concertul de excepţie îi va avea ca invitaţi patru tineri solişti, toţi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică (UNM) din Bucureşti, la prima lor colaborare cu filarmonica orădeană: soprana Mirella Bunoaica, mezzo-soprana Natalia Godovaniuc, tenorul Florin Ormenişan şi basul Dan Popescu. Îşi va da concursul şi Corul filarmonicii, dirijor Zsolt Laszloffy. Albert Todor, managerul filarmonicii, a menţionat că că noile colaborări se suprapun şi cu proiectul instituţiei de a invita tineri consacraţi pentru a fi mai bine cunoscuţi în ţară.
Cine sunt soliştii?
Soprana Mirella Bunoaica, născută în 1985 în oraşul Slobozia, este absolventă a Univesităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia Canto la clasa profesoarei Maria Slătinaru-Nistor şi masterat cu profesoara Horiana Brănişteanu la renumita Universitate de Muzică Mozarteum din Salzburg. În prezent, oferă concerte şi spectacole pretutindeni în lume, iar din 2013 a primit un contract de colaborare cu Opera din Stuttgart.
Mezzo-soprana Natalia Godovaniuc, născută în Republica Moldova, oraşul Bălţi, în 1988, este tânără absolventă, din 2011, a UNMB, Facultatea de Interpretare Muzicală Canto. În repertoriul mezzo-sopranei figurează rolurile: Popovei „The Bear”, William Walton; Dorotheé „Cendrillon”, J. Massenet; Cherubino „Le nozze di Figaro”; Dorabella „Così fan tutte”, Mozart.
Tenorul Florin Ormenişan este solist al Wiener Staatsopera şi al Operei Naţionale Române din Bucureşti. După absolvirea universităţii, secţia canto, a realizat masteratul în interpretare la Indiana University din Bloomington. De-a lungul studiilor l-au îndrumat profesori-artişti, precum Ionel Voineag, Corneliu Fanateanu, Virginia Zeani, Neil Shicoff, Andreas Poulimenos şi Cecilia Mizrahi. A realizat masterclass-uri cu Virginia Zeani (Iowa), Mariana Nicolesco (România) şi Carol Vaness (Indiana). Repertoriul său cuprinde o serie de importante roluri din opere celebre de Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini, Verdi, Bizet, Massenet, R. Strauss.
Basul Dan Popescu, prim-solist al Operei din Braşov din anul 2001, s-a născut în 1979 la Constanţa şi a absolvit (în 2003) Universitatea de muzică din Bucureşti, secţia canto, la clasa Ionel Voineag şi clasa de operă a Cristinei Cottescu şi Hero Lupescu. Abordează un vast repertoriu în variate genuri muzicale şi perioade stilistice: o serie de importante roluri din opere celebre de Gounod, Donizetti, Offenbach, Rossini, Mozart, Bellini, Puccini, Verdi, Bizet; capodoperele literaturii genului vocal-simfonic de la Bach la Stravinsky; operetă şi musical; lieduri de la clasici până la autori contemporani