18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSportBoc transmite consilierilor lui Isฤƒrescu sฤƒ se ocupe de rezervele BNR ลŸi...

Boc transmite consilierilor lui Isฤƒrescu sฤƒ se ocupe de rezervele BNR ลŸi sฤƒ lase deficitul la Guvern

Premierul Emil Boc i-a sfฤƒtuit pe consilierii guvernatorului BNR sฤƒ se ocupe de rezervele Bฤƒncii Naลฃionale ลŸi sฤƒ lase Guvernul sฤƒ se ocupe de deficitul bugetar, reacลฃionând astfel la declaraลฃiile recente ale lui Lucian Croitoru, care nu a exclus posibilitatea ca România sฤƒ acceseze fonduri de la FMI, potrivit Mediafax.

Într-o emisiune a postului public de televiziune, ลŸeful Guvernului a insistat, luni seara, asupra faptului cฤƒ datele actuale indicฤƒ în mod cert cฤƒ România nu se va afla anul viitor într-o situaลฃie financiarฤƒ dificilฤƒ care sฤƒ îi impunฤƒ sฤƒ acceseze din fondurile puse la dispoziลฃie de Fondul Monetar Internaลฃional.

„Nu avem în intenลฃie sฤƒ accesฤƒm bani de la Comisia Europeanฤƒ sau Fondul Monetar”, a spus Boc.

Atenลฃionat de moderatorii emisiunii asupra faptului cฤƒ Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bฤƒncii Naลฃionale a României, a declarat recent cฤƒ România mai are rezerve financiare pentru patru luni, Boc a rฤƒspuns: „Eu îi sfฤƒtuiesc pe cei de la Banca Naลฃionalฤƒ sฤƒ se ocupe de rezervele Bฤƒncii Naลฃionale ลŸi de deficitul bugetar sฤƒ se ocupe Guvernul, mฤƒ refer la consilierii guvernatorului”.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat recent cฤƒ, fฤƒrฤƒ sฤƒ se împrumute de pe pieลฃe, România mai are rezerve financiare pentru patru luni ลŸi cฤƒ, la nivel teoretic, nu exclude posibilitatea ca fondurile puse la dispoziลฃie prin acordul de tip preventiv cu FMI sฤƒ fie accesate.

Ulterior, surse oficiale au declarat cฤƒ Ministerul Finanลฃelor Publice are la dispoziลฃie un buffer (fond tampon de rezervฤƒ) de 3 miliarde de euro, bani care ar putea fi folosiลฃi dacฤƒ România nu se va mai putea finanลฃa de pe pieลฃe.

Rezerva de fonduri este reprezentatฤƒ inclusiv de sume primite de la Uniunea Europeanฤƒ sau bani din emisiunea de euroobligaลฃiuni de 1,5 miliarde euro din varฤƒ, iar, în aceste condiลฃii, probabilitatea ca România sฤƒ atragฤƒ bani din acordul cu FMI anul viitor este una micฤƒ, au arฤƒtat sursele.

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu a comentat la rândul sฤƒu afirmaลฃia consilierului guvernatorului BNR, declarând cฤƒ, pentru perioada urmฤƒtoare, România nu este în situaลฃia de a apela la resursele pe care le are la dispoziลฃie de la FMI ลŸi de la UE, el adฤƒugând însฤƒ cฤƒ lucrurile depind de evoluลฃia pieลฃelor.

Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ