One World Romania continuă pentru cel de-al treilea an consecutiv programul de distribuție alternativă de pelicule creative.
Ediția a treia a Kinedok aduce 16 filme provocatoare produse în țările participante la program, ce vor fi proiectate în spații neconvenționale – muzee, pub-uri, galerii, biblioteci etc. – pe tot parcursul anului. Publicul din România are astfel ocazia să vizioneze documentare ce nu sunt disponibile în distribuția convențională sau chiar în afara țării de origine a acestora. Iar Kinedok oferă nu numai acest gen de producții, dar și discuții post-proiecții cu regizori, cineaști, invitați speciali. Alături de ei, fiecare proiecție invită spectatorii la discuții libere pe teme de actualitate.
„Cinema, mon amour“
Din România pot fi văzute două documentare multipremiate la festivaluri naționale și internaționale. Câștigătorul Premiului Gopo, dar și al Let’s Cee Film Festival 2017, „Doar o răsuflare“, de Monica Lăzurean-Gorgan, prezintă șapte ani din viața familiei Sicrea, cu provocările și încercările prin care trec Dobrin, soția sa, Lia, și cei trei copii ai lor. Dobrin așteaptă să se întâmple o minune care să o facă pe fiica cea mică să se ridice din scaunul cu rotile și să meargă.
Parte a campaniei „Salvați marele ecran“, documentarul „Cinema, mon amour“ descrie eforturile făcute pentru a menține deschise cinematografele vechi din România. Din seria de documentare fac parte și patru filme din selecțiile anterioare ale Festivalului de film documentar și drepturile omului – One World Romania.
Acestea sunt: „Un film autist normal“, realizat în 2016 în Republica Cehă; „FC Roma“, tot din Cehia; „Regina Tăcerii“ – Polonia, Germania, 2014; „Liberi“ – Croația 2015.
Programul se desfășoară pe parcursul lunii aprilie în 10 orașe din țară: Brașov, Comănești, județul Bacău, Galați, Hunedoara, Iași, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Reșița și Târgoviște.