19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInternaționalUngaria: Doi oficiali ai presei publice, destituiţi în urma criticilor

Ungaria: Doi oficiali ai presei publice, destituiţi în urma criticilor

Doi oficiali ai presei publice ungare, între care redactorul şef Daniel Papp, fost purtător de cuvânt al partidului de extremă-dreapta Jobbik, au fost demişi din funcţie, a anunţat joi MTVA, din care fac parte radioteleviziunea publică şi agenţia de presă MTI, relatează AFP, potrivit Mediafax .

„Istvan Borocz, directorul general al Fundaţiei publice pentru media (MTVA), l-a destituit joi din funcţie pe Daniel Papp, redactorul şef al ştirilor presei publice”, a anunţat pe site-ul său MTVA, care este controlată de Guvernul conservator al lui Viktor Orban.

Motivul demiterii lui Daniel Papp este „eroarea profesională gravă comisă în emisiunile de ştiri din 3 decembrie” ale televiziunii publice, care „a adus atingere dreptului la personalitate al lui Zoltan Lomnici”, fost preşedinte al Curţii Supreme, explică MTVA.

Reportajul respectiv acoperea faţa lui Zoltan Lomnici creând impresia că acesta, un critic al Guvernului Orban, este un personaj îndoielnic.

Pe lângă rolul său anterior în cadrul Jobbik, Daniel Papp a fost acuzat în aprilie de „falsificarea” unui interviu cu eurodeputatul franco-german din grupul Verzilor Daniel Cohn-Bendit, care l-a criticat dur pe Viktor Orban pentru legea presei.

În timp ce Daniel Papp a fost demis din funcţie fără să fie însă concediat – el va fi de acum responsabil de rubrica „fapte de societate” . Gabor Elo, director de ştiri al agenţiei de presă ungare MTI, a fost concediat tot pentru cazul Lomnici.

Ungaria şi premierul Viktor Orban sunt vizaţi de peste un an de critici din cauza legii presei, calificată ca „liberticidă” de detractorii săi, persoane fidele Guvernului fiind numite în autoritatea de supraveghere a presei, în timp ce zeci de jurnalişti din radioteleviziunea publică au fost concediaţi sau vor fi scoşi la pensie.

Destituirile de joi sunt un prim succes pentru cinci jurnalişti ungari aflaţi în greva foamei, care vor astfel să denunţe „atingerea adusă libertăţii presei” în ţara lor.

Ei continuă greva foamei pentru că cer de asemenea demiterea altor trei responsabili şi concedierea oficială a lui Daniel Papp.

 

Cele mai citite

Dialog satiric despre cum să îngropi afacerile românești

– Mata urlai așa? A murit răposatul? – Aș! Făceam vocalize. Repetam pentru înmormântarea de mâine. Client sau rudă? – Îmi dai voie! Pafta Viorel!...

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...

Menține igiena și siguranța cu săpunuri și dezinfectanți de top de la Sanito.ro

În contextul actual, asigurarea unei igiene riguroase este mai importantă ca niciodată. De la birouri și spații comerciale, până la utilizarea acasă, produsele Sanito.ro...
Ultima oră
Pe aceeași temă