14.5 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăGDPRTratamentele detoxifiante pot provoca probleme grave de sănătate

Tratamentele detoxifiante pot provoca probleme grave de sănătate

Femeile din ziua de azi îşi supun corpul la tot felul de suplicii, de la tratamentele detoxifiante cu lipitori până la învăluirea în folie de aluminiu.

Milioane de doamne şi domnişoare apelează anual la toate aceste strategii de purificare. Tra­tamentele promit să le scape de oboseală, dureri de cap, balonare, dureri de spate, acnee şi alte probleme minore de sănătate.

Se pare că, prin intermediul acestor terapii, sângele este curăţat de toxinele acumulate din cauza expunerii la poluare, a alimentaţiei defectuoase şi a abuzului de medicamente. Cu toate acestea, unele din aceste tratamente nu numai că nu fac bine, dar pot fi periculoase pentru sănătate.

David Bender, profesor de biochimie nutriţională la University College London, a declarat că procesele de purificare corporală nu au nici un efect. Mai mult, ele pot cauza probleme grave de sănătate, informează DailyMail, în format electronic.

„Pentru a scăpa de aceste toxine, avem tot ce ne trebuie – corpul nostru. Sistemul de detoxifiere înnăscut al fiecărei persoane este mult mai eficient decât aceste terapii hocus-pocusiste”, a declarat omul de ştiinţă.

Detoxifierea a devenit un tratament foarte popular în ultimii ani, fiind promovată de vedete că Angelina Jolie, Beyonce Knowles, Demi Moore şi Prinţul Charles. Deşi vedetele nu au ­păţit ceva grav ca urmare a procesului, foarte mulţi oameni au avut de suferit.

O femeie a murit şi o alta a ajuns la spital în comă anul trecut, după ce urmaseră o şedinţă de detoxifiere la un spa din Canada. Acestea fuseseră învelite în noroi fierbinte şi în folie de plastic pentru ca „otrăvurile” din sângele lor să fie eliminate.

Chantal Lavigne, în vârstă de numai 35 de ani, a făcut stop cardiac după ce s-a asfixiat progresiv pe parcursul şedinţei.

„În ceea ce priveşte biologia corpului uman, ideea de detoxifiere este absurdă. Ea se bazează pe ipoteza că în corpul nostru se acumulează cantităţi uriaşe de toxine care nu pot fi eliminate altfel decât prin dietă şi prin tratamente speciale. De fapt, trupul nostru are un sistem foarte eficient de purificare”, a declarat David Bender.

Intestinele noastre împiedică toxinele periculoase să intre în sânge. Mai mult, metabolismul este foarte eficient în dizolvarea substanţelor nedorite şi în transformarea lor în urină şi bilă, un proces numit de biologi, „conjugare”. De câte ori mergem la baie, organismul nostru se curăţă.

Profesorul Bender consideră că ideea că substanţele nocive plutesc în sângele nostru şi au nevoie de o şedinţă de purificare pentru a dispărea este ridicolă. Comunitatea ştiinţifică îl sprijină pe Bender în demersul său de popularizare a acestei viziuni.

Grupul Sense About Science a analizat 15 produse de detoxifiere, de la plasturi până la produse pentru păr. Tuturor brandurilor investigate li s-a cerut să dovedească faptul că produsul funcţionează aşa cum se spunea în reclamă.

„Nici unul din cei contactaţi nu a fost în stare să ne ofere ­dovezile cerute”, au declarat ­savanţii din organizaţie. „Dacă mănânci aşa cum se scrie în cărţile specializate pe diete de purificare, vei merge mai des la baie, dar nu pentru că te purifici, ci pentru că fibrele conţinute de alimentele recomandate în aceste cărţi diluează con­ţinutul intestinal”, declară ­Bender.

Cazul lui Dawn Page, 55 de ani, este celebru. Femeia a început o dietă de detoxifiere recomandată de Barbara Nash. Aceasta i-a recomandat să bea 3 litri de apă pe zi şi să consume cât mai puţină sare. După câteva zile, femeia a făcut hiponatremie şi a intrat în comă.

Creierul i-a fost afectat permanent şi acum, femeia are vârsta neuropsihiatrică a unui copil de 10 ani. Soţul ei face totul pentru ea – o îmbracă, o hrăneşte şi o supraveghează. Femeia a primit daune în valoare de 800.000 de lire sterline, dar a rămas handicapată pe viaţă. Specialiştii bine-intenţionaţi te sfătuiesc să nu apelezi la tratamentele de detoxifiere pentru că rişti să te îmbolnăveşti grav. 

Cele mai citite

Casa Albă condamnă declarațiile lui Vladimir Putin privind un posibil conflict între Rusia și NATO

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a criticat vineri afirmațiile „extrem de periculoase” făcute de președintele rus Vladimir Putin referitoare la un...

Casa Albă condamnă declarațiile lui Vladimir Putin privind un posibil conflict între Rusia și NATO

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a criticat vineri afirmațiile „extrem de periculoase” făcute de președintele rus Vladimir Putin referitoare la un...

Spotify lansează „conturi gestionate” pentru utilizatorii sub 13 ani, oferind părinților un control sporit asupra conținutului

Spotify, liderul mondial în streaming audio, a anunțat introducerea unei noi funcționalități, denumită „conturi gestionate”, destinată tinerilor utilizatori sub 13 ani. Această nouă opțiune de...
Ultima oră
Pe aceeași temă