22.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSportBฤƒsescu la Istanbul, despre cele douฤƒ riscuri ale economiei romรขneลŸti

Bฤƒsescu la Istanbul, despre cele douฤƒ riscuri ale economiei romรขneลŸti

Dupฤƒ cum era de aลŸteptat, discuลฃiile oficiale prilejuite de semnarea acordului de parteneriat strategic dintre România ลŸi Turcia au vizat ลŸi evoluลฃia proiectului Nabucco, precum ลŸi cea a cablului submarin de alimentare cu energie electricฤƒ Istanbul-Constanลฃa, dar în relaลฃia cu companiile turce guvernul român vizeazฤƒ lฤƒrgirea bazei de cooperare economicฤƒ.

Exemplele date astฤƒzi de ลŸeful statului la „Formul economic Turcia-România”, de la Istanbul: proiectele energetice hidro, pe cฤƒrbune, gaze ลŸi cele eoliene. Aceasta, în contextul în care BucureลŸtiul a decis privatizarea unor pachete minoritare din Romgaz ลŸi Transgaz, dar ลŸi pachete consistente la câteva termocentrale.

În plus, potrivit lui Traian Bฤƒsescu, în 2012 România va începe contrucลฃia reactoarelor 3 ลŸi 4 de la Cernavodฤƒ, astfel cฤƒ le-a transmis o invitaลฃie directฤƒ oamenilor de afaceri de pe Bosfor: „Nu vฤƒ de ce mediul de afaceri din Turcia nu ar fi interesat sฤƒ investeascฤƒ într-unul dintre cele douฤƒ reactoare”.

Acesta i-a avertizat însฤƒ pe turci ลŸi asupra celor douฤƒ „vulnerabilitฤƒลฃi ale conomiei româneลŸti”: Primul risc vine dinspre sectorul bancar, a declarat preลŸedintele. Chiar dacฤƒ bฤƒncile din România sunt foarte bine capitalizate, spune ลŸeful statului, problema majorฤƒ ar fi o retragere a capitalurilor pentru consolidarea bฤƒncile mamฤƒ.

Celฤƒlalt ar fi reducerea exporturilor, din moment ce principalii parteneri de export ai ลฃฤƒrii noastre din UE sunt Germania, Franลฃa, Spania ลŸi Italia, dar pentru aceste ลฃฤƒri perspectiva pe 2012 este de declin.

De aceea, a insistat preลŸedintele, este nevoie de consolidarea relaลฃiei bilaterale: „Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie unii de alลฃii”.

Tot cu ocazia ลข”Forumului economic Turcia-România”, Bฤƒsescu a anunลฃat cฤƒ, în cadrul parteneriatului strategic proaspฤƒt semnat, a fost stabilitฤƒ consolidarea cooperฤƒrii în justiลฃie ลŸi afaceri interne, dar ลŸi pe linia politicii externe, dar fฤƒrฤƒ a oferi ลŸi detalii.

Un lucru este însฤƒ cert: „cooperarea noastrฤƒ se va adânci în zona militarฤƒ”, a completat Trian Bฤƒsescu la Istanbul, din moment ce nu doar cฤƒ România ลŸi Turcia sunt state NATO, ci ลŸi ลฃฤƒri-gazdฤƒ pentru elemente ale scutului anti-rachetฤƒ.

În 2005, volumul comercial al celor douฤƒ ลฃฤƒri era de 3 miliarde dolari, în timp ce pentru finele lui 2011 sunt estimate schimburi totale de 7 miliarde dolari, a declarat ieri Traian  Bฤƒsescu, la Forumul economic Turcia-România de la Istanbul, ocazie cu care preลŸedintele român i-a asigurat pe investitorii turci cฤƒ legislaลฃia comercialฤƒ va fi simplificatฤƒ ลŸi la BucureลŸti ลŸi la Ankara pentru apropierea de ลฃinta de 10 miliarde dolari anual, dar ลŸi dupฤƒ ce a primit solicitฤƒri în acest sens.

Dupฤƒ întâlnirea de dimineaลฃฤƒ cu oamenii de afaceri români ลŸi turci, programul preลŸedintelui la Istanbul mai prevede astฤƒzi o întâlnire cu Patriarhul grec Bartolomeu I, dar ลŸi o vizitฤƒ la reลŸedinลฃa premierului turc, Recep Tayyip Erdogan.

 

 

Cele mai citite

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ