Liderii USL îi cer preşedintelui Traian Băsescu, în scrisoarea transmisă luni, ca întâlnirea cu reprezentanţii Opoziţiei să fie separată de cea cu membrii coaliţiei de guvernare, apreciind că „ar fi util” ca la această întrevedere să participe şi premierul Emil Boc, scrie Mediafax.
„Am primit invitaţia dumneavoastră cu privire la consultările organizate miercuri, la Cotroceni, având ca subiect Acordul de Guvernanţă Fiscală convenit recent la Bruxelles. Subiectul este unul foarte important pentru viitorul României şi va fi tratat ca atare de Opoziţia parlamentară. Găsirea celor mai eficiente soluţii de analiză, implementare şi explicare către opinia publică a consecinţelor pe termen mediu şi lung ale acestui Acord reprezintă o prioritate pentru USL”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PC, Daniel Constantin.
Liderii USL menţionează că, tocmai de aceea, reiau solicitarea adresată preşedintelui şi cu alte ocazii, atunci când au mai existat participări din partea reprezentanţilor opoziţiei la astfel de consultări, atât în octombrie 2010, cât şi în iunie 2011.
„Dacă doriţi să avem o discuţie serioasă, responsabilă şi eficientă, în care să putem analiza opţiunile pe care le avem la dispoziţie, vă solicităm ca întâlnirea cu reprezentanţii Opoziţiei să fie separată de întâlnirea cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare”, se arată în scrisoare.
Preşedinţii PSD, PNL şi PC apreciază că la această întâlnire „ar fi util să participe”, alături de şeful statului, şi prim-ministrul, „dat fiind că acesta are un rol important în implementarea acestui Acord”.
„În speranţa că veţi înţelege utilitatea acestei sugestii, aşteptăm în cel mai scurt timp răspunsul dumneavostră”, conchid liderii USL.
Liderii USL anunţaseră, luni, după şedinţa USL, transmiterea unei scrisori în acest sens preşedintelui Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, miercuri, ora 15.00, la o discuţie pe tema concluziilor Consiliului European din 8-9 decembrie.
Şeful statului declara, vineri, la Bruxelles, că în cursul acestei săptămâni va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că „oricum nu le citeşte nimeni”.
Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni, că invitaţia către partide pentru consultări privind pactul stabilit la Bruxelles este pentru miercuri, el subliniind că este nevoie de o dezbatere importantă a deciziei, la nivelul întregii societăţi. Preşedintele a menţionat că a chemat partidele pentru miecuri, pentru că luni şi marţi va fi plecat din ţară.
Întrebat dacă va iniţia un proces de consultare cu toate forţele politice, având în vedere că Legea Fundamentală trebuie amendată, potrivit prevederilor acordului interguvernamental de uniune fiscală, până la sfârştiul anului 2012, iar coaliţia guvernamentală nu dispune de majoritatea necesară trecerii unei astfel de modificări, Băsescu a răspuns afirmativ.
„În mod categoric, cu partidele politice. Le-am invitat – n-a plecat scrisoarea – dar invitaţia este pentru miercuri. Mă întorc marţi noapte de de la Strasbourg şi miercuri mă întâlnesc cu partidele politice pe această temă”, a spus Băsescu.
Şeful statului a mai declarat că este nevoie de o dezbatere largă şi că speră că şi Parlamentul se va angrena, pentru că nu el nu poate să genereze acest proces larg de unul singur.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că şi-a asumat informarea Comisiei Europene în legătură cu faptul că România va adera la acordul interguvernamental stabilit la Bruxelles, şeful statului menţionând că dacă Parlamentul vrea altceva, este treaba Legislativului.
Şeful statului a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru „buget naţional echilibrat şi în surplus”, ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.