Valeriu Gaichuk, moldoveano-ucraineanul arestat la Iaşi pentru transferuri financiare neautorizate, a mai avut antecedente penale în România, imediat după 1990, când a fost acuzat de o înşelăciune de peste patru milioane de dolari.
Procurorii DIICOT au anunţat week-end-ul trecut prinderea la Iaşi a trei cetăţeni străini, membri ai unui grup infracţional organizat specializat în transferuri financiare neautorizate şi spălare de bani. Este vorba de Konstantin Ossipov, 42 de ani, cetăţean israelian, Vitalie Matei, 37 ani, din Republica Moldova, şi Valeriu Gaichuk, 54 de ani, cu dublă cetăţenie – moldoveano-ucraineană. Acesta din urmă, potrivit paginii personale de Facebook, se prezintă ca general de armată în rezervă. Totodată, el ar fi director al ITR EUROPE TV CHANNEL şi susţine că a studiat în SUA. Este născut pe 14 decembrie 1957, la Bălţi în Republica Moldova, şi declară că este vorbitor a nouă limbi străine.
România liberă a descoperit însă că Gaichuk, fost Bologa, a mai avut probleme cu justiţia din România chiar imediat după revoluţia din 1990. Astfel, Valeriu Gaichuk a fost inculpat pentru înşelăciune în perioada 1995-1997 pentru fapte comise chiar în perioada 1990-1991. Avocatul său din acest dosar, Victor Hăbăşescu, a confirmat pentru România liberă că ar fi vorba de acelaşi Gaichuk. Hăbăşescu spune că moldoveano-ucraineanul ar fi scăpat de primul dosar penal întrucât i s-ar fi prescris răspunderea penală, acuzaţia iniţială fiind de o înşelăciune de patru milioane de dolari la nivelul anilor ’90-’91.
Iniţial, Gaichuk a fost condamnat în lipsă, în 2002, de Tribunalul Bucureşti la închisoare cu executare pentru înşelăciune, el păcălind 10 societăţi comerciale. În octombrie 2009 se înregistrează la Curtea de Apel Bucureşti apelul declarat de Valeriu Gaichuk împotriva deciziei de condamnare. Deşi în mod normal contestaţia acestuia ar fi fost tardivă ca urmare a faptului că trecuseră şapte ani, judecătorii de la Curtea de Apel repun în termen cererea de apel formulată de acesta, o admit şi decid retrimiterea cauzei spre rejudecare la tribunal. Decizia este dată în ianuarie 2010. Pe 23 iunie în acelaşi an, Tribunalul Bucureşti dispune încetarea procesului penal faţă de Valeriu Gaichuk, dar îl obligă pe acesta să plătească despăgubiri civile de patru milioane de dolari către cele 10 societăţi păgubite de tranzacţiile cu dubiosul afacerist moldoveano-ucrainean.
De altfel, inclusiv procurorii români aveau suspiciuni că Valeriu Gaichuk arestat la Iaşi este unul şi acelaşi cu cel acuzat de înşelăciune în anii ’90, au declarat pentru RL surse judiciare. Prescrierea răspunderii penale în cazul primei acuzaţii de înşelăciune, spune avocatul Hăbăşescu, ar fi fost posibilă întrucât înainte de anul 2000 pentru înşelăciune pedeapsa prevăzută de legea penală era foarte mică. Pe de altă parte, se pare că Gaichuk a uitat să îşi plătească chiar propriul avocat, acest lucru rezultând din faptul că Hăbăşescu şi-a dat în judecată clientul.
Conturi de internet banking sparte
În ceea ce priveşte dosarul de la Iaşi, procurorii DIICOT spun că, prin atacuri informatice, membrii grupului au obţinut datele de logare la conturi de internet banking aparţinând unor părţi vătămate din Italia sau Statele Unite şi prin logare la conturile acestora au ordonat transferuri bancare neautorizate în conturile unor societăţi comerciale aparţinând inculpaţilor. Ulterior, pentru disimularea provenienţei ilicite a sumelor de bani, prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive, acestea erau transferate în alte conturi sau ridicate în numerar de către membrii grupului infracţional. Pe 9 decembrie Gaichuk, Matei şi Ossipov au fost depistaţi în flagrant delict în timp ce retrăgeau suma de aproximativ 1 milion USD de la o unitate bancară din municipiul Iaşi. Procurorii
DIICOT au cooperat în această cauză cu ofiţerii FBI şi cu autorităţile judiciare italiene.