3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportSulfina Barbu: Modificarea Constituţiei trebuie demarată la începutul sesiunii viitoare

Sulfina Barbu: Modificarea Constituţiei trebuie demarată la începutul sesiunii viitoare

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, sâmbătă, că procedurile de revizuire a Constituţiei pentru includerea în Legea Fundamentală a prevederilor privind deficitul trebuie demarate la începutul sesiunii parlamentare viitoare, scrie Mediafax.

Ea a subliniat faptul că este necesar un acord politic între partidele parlamentare pentru revizuirea Constituţiei.

„Dacă previzionăm că până în luna martie trebuie să semnăm acordul interguvernamental, eu consider că ar trebui să începem procedurile de modificare a Constituţiei chiar de la începutul sesiunii parlamentare şi să fie un acord politic între toate partidele parlamentare că există un proiect pe care puterea şi opoziţia pot să meargă împreună, respectiv revizuirea Constituţiei”, a spus Sulfina Barbu.

Ea a precizat că, până la modificarea Legii Fundamentale, deficitul va rămâne cel stipulat în Legea bugetului de stat pe anul 2012.

Sulfina Barbu a menţionat, de asemenea, că modificarea Constituţiei pentru includerea prevederilor acordului interguvernamental ţine de seriozitatea fiecărei ţări care şi-a asumat acest lucru.

„Realităţile ne demonstrează că trebuie să facem revizuirea Constituţiei şi în mod principal să trecem în Constituţie deficit maxim de 3 % şi datoria la maxim 60% din PIB. Este practic seriozitatea fiecărei ţări atunci când îşi asumă să semneze un document, şi noi ne-am asumat să semnăm acordul interguvernamental la nivel european”, a spus Sulfina Barbu.

Ea a făcut această declaraţie la un eveniment al OTPDL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Preşedintele Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru „buget naţional echilibrat şi în surplus”, ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.

Şeful statului a menţionat că actul normativ prevăzut în acord pentru înscrierea acestei prevederi, „în cel mai scurt timp”, este „Constituţia sau o lege echivalentă cu Constituţia”. El a precizat că introducerea prevederii în Constituţie sau într-un act echivalent va fi constatată de Curtea de justiţie a UE.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă