Românii au retras 1,2 miliarde euro, o sumă enorm de mare, din subsidiarele băncilor greceşti ca urmare a tensiunilor legate de situaţia statului elen, banii plecând în special de la instituţiile care au acelaşi nume cu banca-mamă, a afirmat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, scrie Mediafax
„Luptele de stradă au făcut ca băncile greceşti să piardă 1,2 miliade de euro din depozite. E o sumă enorm de mare. Au fost două bănci în mod special. Cei care au păstrat brandul şi brandul nu e asociat băncii mamă au pierdut mai puţin. Băncile al căror nume este similar instituţiilor mamă au pierdut mai mult”, a spus Cinteză.
El a arătat că, în prezent, problemele băncilor cu capital elen din România nu mai prezintă aceeaşi amplitudine ca în urmă cu câteva luni în urmă, situaţie demonstrată de solvabilitatea foarte bună, care în medie este în jur de 15%.
Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank (Alpha Bank România) şi EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se află printre cele mai mari zece bănci din România.
În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici, respectiv Banca Românească (National Bank of Greece), Piraeus (deţinută de Piareus Grecia), ATE Bank (deţinută de ATE Bank Grecia) şi Emporiki (deţinută de Credit Agricole).
Băncile-mamă EFG Eurobank şi Alpha Bank sunt în proces de fuziune, iar în România instituţia de credit care va rezulta se va plasa pe poziţia a treia în sistemul bancar după nivelul activelor.
Depozitele firmelor şi ale populaţiei totalizau 179,6 miliarde de lei (41,4 miliarde de euro) la finele lunii octombrie.