17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialConstanţa, fabrică de medici pentru străinătate

Constanţa, fabrică de medici pentru străinătate

Cele 125 de locuri oferite de Facultatea de Medicină din Universitatea „Ovidius” Constanţa candidaţilor din străinătate ­s-au dovedit, în acest an, insuficiente. Astfel, 50 de candidaţi au fost nevoiţi să se orienteze către alte centre universitare. În prezent, Medicina Generală de la „Ovidius” numără 2.700 de studenţi, la care se adaugă 400 de rezidenţi.

Dintre aceştia, 570 reprezintă studenţi străini care studiază în limba engleză, iar alţi 150 de studenţi străini învaţă în limba română. Aproape toţi studenţii străini au optat pentru medicină generală. Din acest an sunt doi şi la specializarea Balneo-fiziokinetoterapie. Foarte mulţi provin din India, Pakistan, Grecia sau din ţările arabe. De câţiva ani sosesc la Constanţa şi africani, iar în ultimii ani se îndreaptă spre această universitate şi europeni, în special din ţările nordice. Pe de altă parte, există şi studenţi care ­s-au transferat de la universităţi de renume din Europa şi care sunt convinşi că în România se face un învăţământ medical de calitate. 

Constanţa, oraşul din mijlocul lumii

Studenţii străini se declară mulţumiţi de oraşul unde locuiesc şi învaţă. În nenumărate cazuri, se înscriu la  medicină mai mulţi membri ai aceleaşi familii. Sacrificiile sunt mari. Tinerii stau foarte mult timp departe de casă, însă, spun ei, tot efortul merită. Pentru Hulya Guller, din Marea Britanie, studentă în anul al V-lea, Constanţa este un oraş situat în mijlocul lumii, de unde poţi călători în multe locuri. În acelaşi timp tânăra  s-a integrat perfect în viaţa academică de aici. După încheierea facultăţii, se va întoarce acasă, pentru a face acolo specializarea. „Dacă nu aş fi avut familia departe, aş fi optat pentru România”, ne-a spus ­englezoaica.

Pakistanezul Muhammad Sajid Malik este în prezent student în anul al VI-lea la Medicină Generală. A făcut liceul în Anglia, apoi s-a gândit mult ce universitate să aleagă pentru a studia medicina. Într-un final, a cântărit mult în luarea deciziei sale renumele şcolii de medicină din România şi astfel a ajuns la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Adoră orele de practică din Spitalul Judeţean pentru că studenţii şi profesorii se respectă reciproc. „Comunicarea cu dascălii este foarte bună”, este de părere studentul. Narang Amanpreet, din India, student în anul VI, ne-a spus că medicii români sunt recunoscuţi pentru priceperea lor în toată lumea, motiv pentru care şi el a vrut să studieze în România.

Contracte tentante în străinătate

Unii dintre studenţii străini rămân la Constanţa pentru specializare. Alţii se întorc în locurile natale pentru a profesa. În general, paşii absolvenţilor de medicină se îndreptă spre alte ţări, pentru a munci în unităţi medicale pe salarii decente şi în condiţii de lucru impecabile. În acest an, de la Constanţa au plecat  în străinătate din ultima promoţie 12 studenţi. Trei dintre aceştia sunt deja rezidenţi în Germania, doi au plecat în Spania şi alţi trei sunt acum în Franţa. 

Românii, recrutaţi în străinătate

Pe de altă parte, cei mai valoroşi zece studenţi constănţeni de la medicină sunt recrutaţi, an de an, de către germani. Tinerii sunt chemaţi în Germania începând din anul al IV-lea, pentru practica de vară. După ce dau un examen de limbă, li se oferă cazare şi masă, plus 400 de euro pe lună pentru a-şi face practica de student.  De asemenea, tot germanii oferă burse lunare, de 150 de euro, pentru studenţii din anul al V-lea şi al VI-lea, cu condiţia însă să facă rezidenţiatul acolo şi apoi să lucreze cu contract zece ani în Germania.

Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Petru Bordei, are cuvinte de laudă la adresa multor studenţi străini. Cadrul didactic spune despre aceştia că de foarte multe ori stau peste noapte în spital să facă gărzi, neobligaţi şi neplătiţi. Sunt receptivi, întreabă profesorii atunci când au nelămuriri şi iau în serios practica. „Unii dintre studenţii străini sunt mai conştiincioşi decât românii. Indienii, pakistanezii sunt de o seriozitate fantastică. Colegii mei îmi spun că le este mai mare dragul să lucreze cu ei, atât la curs, cât şi la spital. Ei au altă mentalitate. Dau bani, trebuie să înveţe, adică banii pe care îi dau trebuie valorificaţi. Merg şi la bibliotecă, unde români vezi mai rar. Sunt pasionaţi de ceea ce fac. Se duc în gărzi. În vacanţe se duc la spital sau se duc în alte ţări şi se laudă că sunt studenţi în România”, spune decanul. 

Proiect pentru un spital al studenţilor

Pentru a fi student la Medicină, studenţii români trebuie să scoată din buzunar 5.000 de lei, iar studenţii străini au de plătit taxa de 4.000 de euro pe an. Dat fiind afluxul de studenţi străini, conducerea Facultăţii de Medicină speră, pentru anul universitar viitor, să fie suplimentat numărul de locuri pentru studenţii străini. Dacă vor fi mai mulţi studenţi, atunci ar trebui să se rezolve în acelaşi timp o altă problemă. Este vorba de construirea unui spital modern, unde studenţii constănţeni să facă practică, pentru că în prezent numărul paturilor din spitale este mic în raport cu numărul studenţilor şi atunci practica în spital se face în două schimburi. „Ne mai trebuie un spital în Constanţa. Nu numai pentru facultate, ci şi pentru populaţia Constanţei”, a conchis prof. univ. dr. Petru Bordei. Se estimează că noua unitate spitalicească va fi ridicată în maximum 3 ani şi va avea în jur de 800 de locuri. Noul spital va fi construit în imediata vecinătate a campusului Facultăţii de Medicină, astfel că studenţii vor ajunge rapid la patul bolnavului.

Cele mai citite

O comună bogată din Teleorman toacă banii pe pavele, garduri, gratare în curtea școlii și studii de fezabilitate inutile

Suntem în 2024: campanie electorală, alegeri locale și parlamentare. Val de promisiuni electorale, efervescență, polemici și dezbateri.   Ne-am hotărât să facem un reportaj la...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Anumite categorii vor beneficia de creşteri salariale de 10 %, în 2 tranşe. Ciolacu spune că atât își permite

Executivul vrea să majoreze cu 10% salariile unor bugetari, inclusiv din primăriile cu până la 20.000 de locuitori. Majorările ar urma să se aplice chiar în lunile cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă