9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialBăsescu, despre scrisoarea lui Merkel şi Sarkozy către van Rompuy: Probabil că...

Băsescu, despre scrisoarea lui Merkel şi Sarkozy către van Rompuy: Probabil că au motive

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la B1 TV, referitor la scrisoarea adresată de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, că preşedintele francez şi cancelarul german „probabil că au motive” pentru aceasta, potrivit Mediafax.

Preşedintele a fost întrebat cum comentează informaţia din Ziarul Financiar potrivit căreia preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au trimis o scrisoare preşedintelui Herman Van Rompuy, în care cei doi au dat un ultimatum celor 27 de guverne ale Uniunii Europene, spunând că trebuie să decidă dacă acceptă ca Bruxelles-ul să joace un rol mai important în stabilirea bugetelor naţionale.

„Probabil că au motive, deşi n-o consider prea elegantă ca procedură. Până la urmă, nu te adresezi aşa şefilor de stat şi de Guvern chiar dacă eşti preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei. Spun acest lucru în cazul în care este adevărat ce spuneţi dumneavoastră că s-a dat un ultimatum. Eu nu l-am citit”, a spus Băsescu. Preşedintele a adăugat că este vorba totuşi despre o sursă de presă. „Cred totuşi că ar putea fi un punct de vedere al celor două state, dar nu un ultimatum”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu a fost întrebat de asemenea cum comentează eşecul Guvernului austriac de a impune în consultările cu opoziţia înscrierea în Constituţie a deficitului bugetar. „Vă pot spune un lucru. Vă rog să vă aduceţi aminte că am trimis proiectul de Constituţie către Parlament, în care propuneam introducerea unei asemenea prevederi, de mai bine de un an. Deci n-aş spune că România nu are capacitate de anticipare a ceea ce urmează să fie. Totul e să vrea şi Parlamentul să fim un stat serios. Vreau să cred că problema austriacă nu va fi una extrem de gravă şi că se vor găsi soluţii politice în Austria. În ceea ce ne priveşte, vă pot spune că România este deja afectată de criza din zona Euro în zona dobânzilor”, a răspuns el.

„Efectul de contaminare a afectat toate statele – şi Germania şi România. Sigur că anul acesta în vară puteam să ne împrumutăm cu 5,2-5,3% dobândă. Acum dobânzile au ajuns la circa 8%. Deci şi pentru noi este imperativ necesară o decizie în Consiliul European următor, o decizie care să restabilească încrederea statelor”, a mai spus preşedintele.

Întrebat cum vede ipoteza unei Europe cu două viteze, Băsescu a spus: „Este un risc major şi noi, cel puţin, anticipându-l mai demult, am făcut tot ce a ţinut de noi ca să nu se creeze o Europă cu două viteze. Nici nu am acceptat întâlniri separate ale statelor non-Euro, am aderat şi la Pactul Euro Plus, am pus în aplicare şi elementele din agenda 2020 . Deci ne îngrijorează această perspectivă de aceea şi poziţia noastră de poimâine este una extrem de constructivă”.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, îndeamnă statele UE să accepte modificarea Tratatelor în sensul unui sistem economic şi financiar unitar, avertizând că, altfel, statele din zona euro vor avansa separat spre o uniune mai integrată.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Sarkozy şi Merkel propun ca ţările UE, iniţial cele din zona euro, să aibă un sistem comun de impozitare a corporaţiilor şi a tranzacţiilor financiare, transmite BBC News online.

Sistemul fiscal comun se va aplica iniţial celor 17 state membre ale zonei euro, dar cei doi lideri îndeamnă toate cele 27 de state europene să adopte un sistem financiar integrat prin modificarea tratatelor.

„Propunem ca noile reglementări şi angajamente să fie incluse în Tratatele europene. Altfel, statele din zona euro vor trebui să meargă înainte”, separat, insistă cei doi lideri în scrisoarea adresată preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu o zi înaintea summitului UE.

„Trebuie să consolidăm creşterea economică prin competitivitate şi prin convergenţa politicilor economice cel puţin în statele din zona euro”, precizează scrisoarea trimisă de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel.

Documentul propune „un nou cadru legal compatibil în totalitate cu cerinţele pieţei unice europene” şi care să acopere disciplina financiară, piaţa muncii, convergenţa şi armonizarea taxelor impuse corporaţiilor, introducerea unui impozit pe tranzacţiile financiare, politici pentru stimularea creşterii economice şi ameliorarea folosirii fondurilor europene în zona euro.

„Trebuie să luăm o decizie cu ocazia viitorului Consiliu European, pentru a avea pregătite până în martie 2012 noile prevederi”, avertizează Merkel şi Sarkozy.

Guvernul austriac nu a reuşit să obţină sprijinul opoziţiei pentru introducerea în Constituţie a unui plafon pentru deficitul bugetar şi va fi nevoit să ia o măsură mai diluată, prin intermediul unei legi obişnuite, ceea de ar putea spori presiunile asupra ratingului triplu A al Austriei.

Cele mai citite

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...
Ultima oră
Pe aceeași temă