18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialSilvana Rachieru, istoric, despre scandalul legat de desfiinศ›area Universitฤƒศ›ii Central-Europene: โ€žO...

Silvana Rachieru, istoric, despre scandalul legat de desfiinศ›area Universitฤƒศ›ii Central-Europene: โ€žO loviturฤƒ adusฤƒ libertฤƒศ›ii academiceโ€œ | INTERVIU

Silvana Rachieru este doctor în istorie ศ™i profesoarฤƒ a Universitฤƒศ›ii Bucureศ™ti. A publicat câteva zeci de studii ศ™i articole, în ศ›arฤƒ ศ™i în strฤƒinฤƒtate, despre relaศ›iile diplomatice româno-otomane. În plus, timp de opt ani a condus reprezentanศ›a de la Istanbul a Institutului Cultural Român. Dar sฤƒ spunem cฤƒ toate acestea nu ne intereseazฤƒ acum, motivul pentru care am cฤƒutat-o fiind altul: Silvana a fost, cu ani în urmฤƒ, masterandฤƒ a Universitฤƒศ›ii Central-Europene (Central European University, CEU) din Budapesta, moment care i-a marcat cariera.

Central European University, cea mai cotatฤƒ instituศ›ie de învฤƒศ›ฤƒmânt superior din partea aceas-ta de continent, a devenit în ultimele zile subiect de primฤƒ paginฤƒ în presa internaศ›ionalฤƒ, dupฤƒ ce parlamentarii de la Budapesta au decis, cu 123 de voturi pentru ศ™i 38 împotrivฤƒ, scoaterea ei în afara legii. Mai rฤƒmân de epuizat puศ›inele speranศ›e ca preศ™edintele Ungariei sฤƒ respingฤƒ propunerea legislativฤƒ. Momentul este istoric, prin precedentul grav creat în relaศ›ia dintre sfera politicฤƒ ศ™i cea academicฤƒ. Cum vede istoricul Silvana Rachieru scandalul Lex CEU aflaศ›i din interviul acordat „României libere“.

RL: Într-o postare a ta pe Facebook scrii cฤƒ nu îศ›i poศ›i imagina viaศ›a fฤƒrฤƒ experienศ›a avutฤƒ la CEU ศ™i cฤƒ anul în care ai studiat acolo te-a schimbat, practic, definitiv. Ce are deosebit experienศ›a de student la CEU?
Silvana Rachieru:
În primul rând, este important sฤƒ precizez cฤƒ vorbim de anul academic 1997-1998. La acel moment, diferenศ›ele dintre ce îศ›i oferea viaศ›a de student în România faศ›ฤƒ de cea de bursier la CEU erau uriaศ™e. Aศ™ putea rezuma astfel: accesul rapid ศ™i liber la informaศ›ie era primul ศ™oc oferit de CEU. Un exemplu care îmi vine în minte este cฤƒ am avut imediat adrese de e-mail, acces la Internet, laboratoare de calculatoare, bibliotecฤƒ deschisฤƒ, cu cฤƒrศ›ile la vedere, ceea ce eu în România nu avuse-sem niciodatฤƒ. În acelaศ™i timp, era o experienศ›ฤƒ de student de elitฤƒ, erai tratat ศ™i respectat astfel.

Toศ›i cei ajunศ™i la Budapesta proveneau dintre cei mai buni în facultฤƒศ›ile lor ศ™i concurenศ›a pornea ast-fel de la un alt nivel. Nu este exagerat sฤƒ spun cฤƒ am învฤƒศ›at sฤƒ… învฤƒศ›. Am învฤƒศ›at sฤƒ îmi formulez opiniile, sฤƒ gândesc ศ™i sฤƒ citesc critic, sฤƒ scriu texte argumentate ศ™i, în plus, toate acestea în limba englezฤƒ.  O altฤƒ deosebire era mediul multicultural în care ne trezeam brusc. Aveam colegi din toatฤƒ Europa Centralฤƒ ศ™i de Est, din Croaศ›ia ศ™i pânฤƒ în Turkmenistan. A fost o experienศ›ฤƒ de viaศ›ฤƒ care m-a ajutat sฤƒ devin mult mai deschisฤƒ, comunicativฤƒ, tolerantฤƒ, profesionistฤƒ ศ™i care m-a fฤƒcut extrem de mândrฤƒ sฤƒ aparศ›in unei comunitฤƒศ›i internaศ›ionale rฤƒspândite în lumea largฤƒ, CEU Alumni. Oriunde am întâlnit un absolvent CEU, fie din anii 1990, fie 2000, conversaศ›ia s-a legat imediat ศ™i sentimentul de apartenenศ›ฤƒ la aceleaศ™i valori era prezent.

Care e lucrul cel mai de preศ› din tot ce ศ›i-a oferit CEU?

În plan afectiv, prieteni pe viaศ›ฤƒ aflaศ›i azi pe diverse continente. Profesional, m-a transformat dintr-un istoric român într-un istoric internaศ›ional, capabilฤƒ ศ™i dispusฤƒ sฤƒ mฤƒ prezint ศ™i sฤƒ mฤƒ adaptez în orice mediu academic fฤƒrฤƒ vreo urmฤƒ de complex de estic. Una dintre prietenele mele „câศ™tigate“ la CEU, Ruxandra Trandafoiu, as-tฤƒzi profesor la Universitatea Edge Hill, din Marea Britanie, scria zilele acestea pe Facebook cฤƒ, prin CEU, George Soros i-a oferit o carierฤƒ. Mi se pare un rezumat perfect al formฤƒrii noastre profesionale budapestane.

Care e lucrul cel mai de preศ› din tot ce ศ›i-a oferit CEU?

În plan afectiv, prieteni pe viaศ›ฤƒ aflaศ›i azi pe diverse continente. Profesional, m-a transformat dintr-un istoric român într-un istoric internaศ›ional, capabilฤƒ ศ™i dispusฤƒ sฤƒ mฤƒ prezint ศ™i sฤƒ mฤƒ adaptez în orice mediu academic fฤƒrฤƒ vreo urmฤƒ de complex de estic. Una dintre prietenele mele „câศ™tigate“ la CEU, Ruxandra Trandafoiu, as-tฤƒzi profesor la Universitatea Edge Hill, din Marea Britanie, scria zilele acestea pe Facebook cฤƒ, prin CEU, George Soros i-a oferit o carierฤƒ. Mi se pare un rezumat perfect al formฤƒrii noastre profesionale budapestane.

Eศ™ti profesoarฤƒ la Universitatea din Bucureศ™ti, cunoศ™ti viaศ›a academicฤƒ din România. Prin ce diferฤƒ esenศ›ial CEU de cele mai bune universitฤƒศ›i de la noi? Care sunt plusurile/minusurile?

CEU are programe de master ศ™i doctorat, aศ™a încât mฤƒ voi raporta la acest nivel de studii. Diferฤƒ prin permanenta provocare a studentului la analizฤƒ, la sintezฤƒ, prin încurajarea opiniei personale. Plusurile universitฤƒศ›ilor noastre ar fi varietatea subiectelor de studiu; tradiศ›ia studiilor universitare în România; costurile scฤƒzute, bibliotecile-arhivฤƒ. Cât despre minusuri, dacฤƒ mฤƒ gândesc în general, aศ™ enumera: accesul încฤƒ dificil la bibliografie; absenศ›a campusurilor universitare care diminueazฤƒ sentimentul de apartenenศ›ฤƒ la o comunitate academicฤƒ; lipsa unui exerciศ›iu de duratฤƒ a comunicฤƒrii student-profesor; numฤƒrul încฤƒ scฤƒzut de programe în englezฤƒ; nivelul mai slab de internaศ›ionalizare. Dupฤƒ ce intri la CEU, te simศ›i imediat provocat sฤƒ dai tot ce este mai bun din tine. Care e secretul? E ceva acolo care îศ›i dฤƒ energie, convingere cฤƒ o sฤƒ reuศ™eศ™ti.

CEU figureazฤƒ, în mai multe clasamente internaศ›ionale, printre cele mai bune o sutฤƒ de universitฤƒศ›i ale lumii. Programul de ศ˜tiinศ›e Politice ศ™i Studii Internaศ›ionale este pe poziศ›ia 42 în topul mondial. CEU este, fฤƒrฤƒ îndoialฤƒ, cea mai bunฤƒ universitate din Europa Centralฤƒ ศ™i de Est. În urmฤƒtorii ani, CEU ar putea cheltui circa 15 milioane de euro pentru cercetare, mai mult decât orice altฤƒ instituศ›ie similarฤƒ din regiune. Cum îศ›i explici, totuศ™i, decizia de a o scoate în afara sistemului educaศ›ional din Ungaria? Pare fฤƒrฤƒ logicฤƒ, disfuncศ›ional ศ™i cu pierderi mult mai mari decât câศ™tigurile. Ce e în capul politicienilor de la Budapesta?…

Ca sฤƒ glumesc, deศ™i subiectul este extrem de dureros, politicienii par a se gândi doar la câศ™tigarea alegerilor viitoare… O vฤƒd ca un amestec de popu-lism, naศ›ionalism ศ™i oportu-nism politic pe care mi-e imposibil sฤƒ îl înศ›eleg. Toatฤƒ aceastฤƒ retoricฤƒ ce are în centru ideea cฤƒ George Soros este inamicul public nr. 1, de altfel atât de prezentฤƒ în ultimele luni ศ™i în România, din pฤƒcate, provoacฤƒ niศ™te daune pe termen lung de care actualii politicieni, fie maghiari, fie români, nu cred cฤƒ sunt conศ™tienศ›i. De cele mai multe ori am senzaศ›ia cฤƒ este vorba de o teamฤƒ profundฤƒ de oamenii bine pregฤƒtiศ›i, preferându-se mediocritatea ศ™i parvenitismul academic – mฤƒ gândesc aici ศ™i la pseudo-doctorii din societatea noastrฤƒ.

Ai fost opt ani directoarea ICR Istanbul, cunoศ™ti scena politicฤƒ de acolo. Cât de legitime sunt comparaศ›iile dintre Erdogan ศ™i Orban? Dincolo de rimฤƒ, unde seamฤƒnฤƒ ei?

Ca istoric, mai am nevoie de timp ca sฤƒ pot decanta asemฤƒnฤƒrile ศ™i/sau deosebirile dintre cei doi lideri. Cred cฤƒ în ambele cazuri evitarea ศ™i lipsa dialogului cu mediul universitar duc la numeroasele neînศ›elegeri despre care citim în mass-media. În acelaศ™i timp, promovarea naศ›ionalismului exacerbat poate determina o izolare a societฤƒศ›ii ศ™i un permanent complex de „cetate asediatฤƒ“. Dar, cum spuneam, am nevoie de o perspectivฤƒ de mai lungฤƒ duratฤƒ pentru a înศ›elege scena politicฤƒ de astฤƒzi.

CEU a însemnat foarte mult pentru mii de studenศ›i din România. Ce pierd tinerii din România (ศ™i din zonฤƒ) prin desfiinศ›area sau eventuala mutare a CEU într-o ศ›arฤƒ occidentalฤƒ?

Tinerii vor pierde posibilitatea de a studia într-o universitate de elitฤƒ la doi paศ™i de casฤƒ, experienศ›a unicฤƒ internaศ›ionalฤƒ a CEU ศ™i un program de pregฤƒtire intens, profesionalist, pe care îl vor respecta toatฤƒ viaศ›a.

Ca istoric, cum vezi momentul acesta cu LEX CEU pentru istoria contemporanฤƒ?

Unul dintre acele momente marcate ca o mare greศ™ealฤƒ a istoriei, o loviturฤƒ adusฤƒ libertฤƒศ›ii academice ศ™i care va schimba raporturile dintre mediul politic ศ™i cel universitar. Din pฤƒcate, un moment care va da curajul politicului sฤƒ interfereze mai mult cu activitatea academicฤƒ, cu convingerea cฤƒ are acest drept dat de precedent.   

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ