7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialPauza de tigara – ritualul zilnic a sute de elevi suceveni

Pauza de tigara – ritualul zilnic a sute de elevi suceveni

Pentru sute de liceeni suceveni, fumatul în pauze, în apropierea unităţilor şcolare, a devenit un ritual zilnic de la care tinerii nu chiulesc niciodată N strânşi ciorchine prin ganguri sau după blocuri, elevii se feresc de ochii vigilenţi ai directorilor unităţilor, care susţin că fenomentul este din ce în ce mai greu de controla. 

Pitiţi după garajele blocurilor, prin preajma cârciumilor din oraş, în ganguri sau în spatele curţilor şcolii, dar neapărat feriţi de ochii vigilenţi ai profesorilor, pentru numeroşi elevi suceveni chiulitul de la pauza de ţigară este aproape de neconceput, ‚ritualul’ făcând parte deja din orarul zilnic al acestora. Iar în ciuda faptului că pauza dintre cursurile de la şcoală durează numai cinci sau zece minute, numeroşi elevi suceveni îşi fac numaidecât timp să tragă o ţigară.

Chiar dacă în şcoli şi în curţile acestora există panouri ce consemnează faptul că fumatul este interzis iar regulamentele interzic cu desăvârşire fumatul elevilor atât în incinta, cât şi în perimetrul şcolar, tinerii teribilişti nu se sinchisesc foarte tare de aceste considerente şi se ascund în zone bine ştiute de ei pentru a mai trage un fum. ~n mai toate şcolile sucevene există personal angajat pentru a asigura paza elevilor, însă şi responsabilităţile şi atribuţiile acestora sunt limitate. Lucrurile ce se petrec în afara curţii şcolii par a nu intra în fişa postului acestor paznici.

Directorii unităţilor şcolare sucevene iau diverse măsuri împotriva elevilor fumători, însă se pare că somaţiile acestora dau rezultat doar pe termen scurt. Aceştia susţin că fenomenul este din ce în ce mai greu de oprit, vina aparţinând şi într-o mare măsură şi părinţilor care tolerează acest obicei. Scăderea notei la purtare, amenda sau atenţionarea părinţilor se numără printre măsurile luate de directorii şcolilor.

„Din păcate unii elevi au ales lucrurile cele mai nocive din cultura occidentală, alegând să-şi distrugă sănătatea în acest mod. Profesorii colegiului nostru împreună cu agenţi de poliţie au demarat mai multe razii în jurul şcolii pentru a depista elevii care nu sunt prezenţi la ore şi au acest gen de îndelitniciri nocive. Am atenţionat atât elevii în cauză cât şi părinţii celor pe care i-am prins fumând şi i-am adus înapoi la ore. Din păcate unii părinţi le permit copiilor să aibă astfel de vicii, cazuri în care puterea şcolii e din start diminuată”, a declarat Virginel Iordache, directorul Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret”. De remarcat este faptul că buticul care funcţionează în imediata apropiere a liceului, furnizează zilnic ţigări „la bucată” elevilor colegiului, cazul nefiind singular. În vecinătatea multor licee sucevene, funcţionează, fără nicio restricţie, buticurile cu ţigări, iar a le procura, chiar şi ‚la bucată’ e simplu, vânzătorii servind elevii cu ţigări ori de câte ori li se solicită acest lucru.

„Sub nicio formă elevii nu fumează în incinta şcolii, prin toalete cum se practica o dată sau în curtea interioară. Sunt instalate camere de supraveghere atât pe holurile unităţii, cât şi în exteriorul clădirii. Într-adevăr, nu putem nega faptul că sunt elevi care fumează. Discutăm cu părinţii despre acest fapt, dar elevii sunt primii care trebuie să înţeleagă la ce riscuri se expun”, a afirmat o profesoară din cadrul unui colegiu sucevean.

Strânşi în ciorchine în locurile bine ştiute de ei, elevii, mulţi dintre ei purtând în piept emblema unor licee prestigioase, nu se sfiesc foarte mult de trecătorii care nu de puţine ori le mai adresează căte o mustrare verbală.

Pasează lejer pachetul de ţigări din mână în mână, mai povestesc câte o întâmplare, mai schimbă câte o impresie şi astfel, pauză de pauză, elevii se destind după o oră de cursuri. „Ne permitem câte o ţigară în pauza mare pentru că locurile „sigure” nu sunt pe aici (n.r. lângă unitatea de învăţământ)”, ne-a declarat un licean sucevean. „Fumatul este pentru socializare. Gândim cam păgubos, dar ce sa-i facem? Suntem tineri”, l-a completat distrată o altă colegă de a sa.

Nu fac rabat nici elevii claselor de gimnaziu, ce-i drept în număr mai mic, fiind bune cunoscut faptul că elevii pufăie de la vârste din ce în ce mai fragede, fie din teribilism, fie din curiozitate.

Cu toate acestea, frecvent în şcolile sucevene se desfăşoară campanii împotriva fumatului, prin sesiuni de informare privind efectele negative ale consumului de tutun. ONG-uri sucevene, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava şi cadre didactice ale instituţiilor de învăţământ prezintă consecinţele fumatului şi de ce e recomandat ca elevii să se ţină cât mai departe de acest viciu.

Cele mai citite

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă