Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că firmele care au în derulare lucrări în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană şi guvernamentală au reuşit să mai facă unele lucrări pe care nu credeau că le vor putea duce la capăt în acest an sau au reuşit să recupereze din întârzieri. Spre exemplu, odată cu avansarea lucrărilor premergătoare pentru modernizarea a trei străzi din Burdujeni sat, s-au creat premisele ca asfaltul să fie turnat în primăvară. Pe de altă parte, primarul Ion Lungu susţine că asfaltarea gurilor de canal de-a lungul arterei principale de circulaţie este o soluţie corectă, având în vedere că este cu caracter temporar iar asfaltarea va continua la primăvară când vor fi condiţiile pentru înălţarea capacelor de canal.
Firmele care derulează unele lucrări cu finanţare europeană sau guvernamentală sunt printre puţinii beneficiari care trag foloase de pe urma secetei din ultimele luni. Lucrările pe bani publici, indiferent dacă finanţarea este sau nu de la bugetul local, reprezintă o gură de oxigen pentru agenţii economici care au câştigat licitaţiile sau care s-au branşat la fondurile publice încheind contracte de subantrepriză. Pentru că în urmă cu trei – patru luni perspectiva unei toamne secetoase părea o glumă proastă, părea aproape imposibil ca multe din lucrările începute să se încadreze măcar cât de cât în graficul stabilit.
La ora actuală, singurul caz unde încă mai sunt probleme din cauza întârzierilor îl reprezintă proiectul cu finanţare europeană pentru modernizarea a 14 străzi din municipiul Suceava. Cu toate acestea, primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că şi în cazul acestui proiect s-au făcut câteva progrese astfel încât în cartierul Burdujeni – sat lucrările sunt într-un stadiu mai avansat. Acolo au fost mai multe probleme de-a lungul timpului, atât cu privire la ritmul de derulare al lucrărilor, cât şi cu privire la modul în care s-au făcut acestea, unii cetăţeni reclamând că din cauza drumarilor nu mai pot intra în curte cu vehiculele. Ieri, primarul a spus că în aceast săptămână se va lucra la fundaţia drumurilor, în sensul aşternerii straturilor de balast şi piatră concasată. Odată cu finalizarea acestor lucrări se crează premizele ca în această primăvară să se treacă la asfaltarea străzilor Căpitan Grigore Andrei, Victor Babeş şi Plevnei. Distanţa pe care vor fi asflatate aceste trei străzi din cartierul Burdujeni sat este de aproape trei kilometri, fiind vizate porţiuni care nu au mai fost niciodată asfaltate.
Gurile de canal vor fi înălţate la primăvară, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii principale
Un alt aspect legat de proiectul de reabilitare a străzilor îl reprezintă astuprarea capacelor de canal de-a lungul străzilor ce alcătuiesc artera principală de circulaţie a oraşului. Pentru că nu s-au putut turna, în această toamnă, toate straturile succesive de asflat pe porţiunea de la Galleria Mall şi până la Mac Donalds, nici gurile de canal nu au putut fi înălţate şi în locul unde erau capacele de canal au apărut gropi adânci de până la zece centimetri, spre disperarea şoferilor care deja erau nemulţumiţi de cum au fost făcute îmbinările la stratul de bază de asfalt. Cu câteva săptămâni în urmă, s-a luat decizia ca să se toarne asflat peste gurile de canal, urmând ca în primăvară, când vor fi reluate lucrările, să se decapeze asflatul în zona canalelor şi să fie înălţate abia când se va turna şi stratul final de mixtură. Primarul Sucevei a ţinut să precizeze că soluţia adoptată este una preferabilă celei de menţinere a gropilor şi că, fiind una temporară, nu sunt motive de îngrijorare. El a mai spus că, iniţial, s-a propus ca gropile de la canale să fie astupate cu balast iar ulterior cu o mixtură asfaltică a cărei culoare să fie diferită de cea a asfaltului obişnuit. La prima din soluţii s-a renunţat pentru că era nesigură iar a doua nu s-a aplicat pentru că era scumpă. Pentru că s-a căzut de comun acord cu constructorii ca gropile să fie astupate, atunci s-a preferat să se toarne asflat în zona canalelor, după care locurile să fie marcate cu un cerc din vopsea albă.
~n schimb, alte proiecte derulate în Suceava cu fonduri europene sau guvernamentale sunt mult mai bine iar unul din factori îl reprezintă şi condiţiile meteo nefiresc de prielnice pentru această perioadă a anului. Un astfel de exemplu ar fi legat de lucrările de la fostul cinematograf Modern unde urmează a se face un centru cultural, dar mai ales de la clădirea situată peste drum de Poliţia Municipiului Suceava şi care ar trebui să găzduiască un centru al tradiţiilor populare. La acestea din urmă este în curs de realizare şarpanta, în aşa fel încât să se poată trece, odată cu răcirea vremii, la lucrări de amenajări interioare.
Tot vremea prielnică a favorizat continuarea lucrărilor din cadrul proiectului de reabilitare a iluminatului public. Aici lucrările aveau termen în luna martie a acestui an, dar chiar şi aşa înlocuirea stălpilor şi montarea unor noi corpuri de iluminat, precum şi probele ce trebuiau făcute pe toate tronsoanele nu dădea semne foarte bune. Totuşi, în ultima perioadă lucrările au putut avansa foarte mult şi datorită vremii, primarul Sucevei făcând referire în acest caz la mutarea stâlpilor vechi.
Pavelele vechi vor fi puse pe trotuarele unor străzi mai puţin circulate
Poate unul din cele mai bune exemple îl constituie lucrările de la parcările subterane din centrul Sucevei, unde s-a reuşit trecerea peste o serie de dificultăţi şi finalizarea la roşu a lucrărilor. Deşi termenul de recepţia este în martie 2013, stadiul avansat al lucrărilor i-a determinat pe beneficiari să creadă că este posibil ca să fie finalizate lucrările interioare şi puse în funcţiune cele două parcări încă din toamna anului viitor. Tot legat de acest proiect este şi pavajul pietonal din zona centrală, pe porţiunea de la Taylan la biserica Sfântul Dumitru iar condiţiile meteo au permis ca acestea să avanseze destul de bine, la fel ca şi la unele parcuri din oraş unde s-au pus bănci noi, stâlpi de iluminat noi ce pot fi alimentaţi cu energie solară şi s-au realizat alei noi. ~n aceeaşi listă au fost incluse şi lucrările de înlocuire a pavelelor vechi din zona Primăriei şi a parcului din faţa policlinicii ARENI. Primarul Sucevei a spus că pavelele erau puse din 1999 şi erau roase la suprafaţă, motiv pentru care a considerat că era necesară înlocuirea lor cu altele noi. „Nu cred că era normal ca în faţa Primăriei, ca emblemă a oraşului, să fie pavele vechi şi deteriorate iar pe alte străzi, unele din ele fiind secundare, să fie pavele noi”, a spus Ion Lungu. Pavelele vechi vor fi utilizate, chiar în perioada următoare, în cazul în care vremea va permite, pe porţiuni din trotuarele unor străzi mai puţin circulate din oraş, cu precizarea că nu vor fi aşezate cu partea uzată, ci invers.